Life & Arts Παρασκευή 2/07/2021, 10:40
LIFE & ARTS

Οι θρυλικοί Doors γίνονται graphic novel

Οι θρυλικοί Doors γίνονται graphic novel

Αν είστε, όπως εμείς, θαυμαστές των Doors, τότε το καινούριο graphic novel της Λία Μουρ, που κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, δεν πρέπει να λείψει από την συλλογή σας. Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, το «Morrison Hotel» εμπνέεται όχι μόνο από το πέμπτο θρυλικό άλμπουμ της αμερικανικής μπάντας, αλλά και από την γενικότερη πορεία της μέσα στο ελευθεριακό κλίμα της δεκαετίας του 1960.

Διότι για όσους γνωρίζουν (και αγαπούν), Doors σημαίνει έρωτας, αμφισβήτηση, ανοιχτά μυαλά και περιφρόνηση για κάθε είδους κομφορμισμό και πεπατημένη. Αυτό το πνεύμα διαποτίζει και το συγκεκριμένο κόμικ, το οποίο δημιουργήθηκε από την συγγραφέα Λία Μουρ, κόρη του θρυλικού κομίστα Αλαν Μουρ, σε συνεργασία με εν ζωή μέλη της μπάντας. Επιπλέον δώδεκα ξεχωριστοί εικονογράφοι έχουν αναλάβει το οπτικό κομμάτι, μεταξύ αυτών και ο Ελληνας Βασίλης Λώλος, ο οποίος έχει διακριθεί με τα βραβεία Eisner και Harvey.

«Ε, ακούστε. Η νύχτα τ’ ουρανού έβαλε το καλύτερο φόρεμά της και τα διαμαντένια σκουλαρίκια της κι έκανε όλη αυτή την υπέροχη πολύχρωμη προσπάθεια…δεν νομίζεις ότι πρέπει τουλάχιστον να της πούμε ευχαριστώ; Μου φαίνεται κάπως κακό να μην το κάνουμε, τι λες; Μας δίνει το βαθύ άπειρο σκοτάδι του διαστήματος, το δροσερό αεράκι, τη ζεστή άμμο…», διαβάζουμε σε μια σελίδα εικονογραφημένη με τον πελώριο Τζιμ Μόρισον, με το γνώριμο ανοιχτό πουκάμισο στη στάση του σταυρού.

Η κυκλοφορία του graphic novel έγινε με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το ντεμπούτο του «Morisson Hotel», ένα από τα πιο σημαδιακά άλμπουμ της ροκ μυθολογίας. Οπως είπαμε και παραπάνω, το νέο πόνημα δεν ασχολείται μόνο με το ίδιο το συγκρότημα και την πορεία του, αλλά και με την ταραγμένη εποχή: οι αγώνες των μειονοτήτων για ισότητα, ο πόλεμος του Βιετνάμ κ.ά. βρίσκονται επίσης στο φόντο των σελίδων του. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το κόμικ κυκλοφορεί και σε ειδικό πακέτο, στην αγγλική του έκδοση, μαζί με μια deluxe επανέκδοση του ομώνυμου άλμπουμ, η οποία περιλαμβάνει νέο remaster από τον Μπρους Μπότνικ και 60 λεπτά επιπλέον στουντιακού υλικού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News