LIFE & ARTS

Musiio: Αλγόριθμος με μουσικό γούστο

Musiio: Αλγόριθμος με μουσικό γούστο

Επί αρκετές δεκαετίες το μουσικό ταλέντο και η επιτυχία μετριόταν και καθορίζονταν μέσα σε γραφεία δισκογραφικών εταιρειών, εκεί όπου πανίσχυρα στελέχη αποφάσιζαν επί της ουσίας για την μοίρα των νέων καλλιτεχνών. Τότε που ο πολυπόθητος πρώτος δίσκος και η πόρτα προς την αναγνώριση αποτελούσε «Ιερό Δισκοπότηρο», μιας και οι εναλλακτικές προς την αναγνωρισιμότητα ήταν από ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Στην εποχή βέβαια του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτά αποτελούν αρχαία ιστορία, με εκατοντάδες μουσικούς ανά τον κόσμο να γίνονται διάσημοι αρκετά πριν το όνομά τους μπει στο εξώφυλλο κάποιου επίσημου άλμπουμ.

Σε αυτόν όμως τον ωκεανό δημιουργικότητας -ή προσφοράς, αν μιλήσουμε με όρους αγοράς- ποιος ξεχωρίζει τον πραγματικά καλό από τον μέτριο;  Μια αρκετά τρομακτική, αλλά όχι και ανακριβής, απάντηση είναι «η τεχνητή νοημοσύνη», η οποία μέσω ειδικών αλγορίθμων εντοπίζει τα τραγούδια που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες επιτυχίες.

Αυτό επί της ουσίας κάνει η Musiio, εταιρεία τεχνολογίας, την οποία ίδρυσαν ο Σουηδός Αρον Πίτερσον, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Νευροεπιστήμη και ο Βρετανός Χέιζελ Σάβατζ, στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας, με εργασιακή εμπειρία σε σύγχρονες υπηρεσίες όπως τα Shazam και Pandora. Οι δυο τους δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος είναι ικανός να εντοπίζει πιθανά χιτ από διαφορετικά μουσικά είδη, αντιπαραβάλλοντας σχετικά άγνωστα τραγούδια με άλλα που έχουν ήδη γίνει μεγάλες επιτυχίες.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πελώριες βάσεις δεδομένων σαν αυτές που διαθέτουν οι σημερινές διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι μόνο μια από όσες διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιούται, ταξινομούνται και εν τέλει προωθούνται τα τραγούδια στις μέρες μας. Το πλεονέκτημά τους είναι φυσικά η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και το μικρό κόστος· από την άλλη το ανθρώπινο αυτί, το γούστο και το… μυστήριο βγαίνουν κάπως έτσι από την εξίσωση.

Σε μια εποχή όμως, όπου μόνο στην πλατφόρμα του Spotify ανεβαίνουν πάνω από 40 χιλιάδες κομμάτια την ημέρα, τι διαφορετικό μπορεί να γίνει; Η αλήθεια είναι πως το σύγχρονο μουσικό τοπίο είναι πιο ανοιχτό και «δημοκρατικό» από ποτέ, δίχως πάντως κάτι τέτοιο -και εδώ εντοπίζεται ίσως το παράδοξο- να μεταφράζεται απαραίτητα και σε σπουδαιότερα καλλιτεχνικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν.

 

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News