Life & Arts Παρασκευή 25/06/2021, 17:20 POWERED BY BETARADES.GR
LIFE & ARTS

Πρέμιερ Λιγκ: Ιστορική πτώση εσόδων για τις ομάδες

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Πρέμιερ Λιγκ: Ιστορική πτώση εσόδων για τις ομάδες

Η Πρέμιερ Λιγκ της επόμενης σεζόν έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους φίλους του ποδοσφαίρου. Το πρόγραμμα βγήκε, ενώ έγιναν γνωστά και τα φαβορί για τον τίτλο. Μπορείτε να τα δείτε μάλιστα στο app της bwin που έχει βγάλει αποδόσεις για τον πρωταθλητή! Ωστόσο, λίγο πριν τη νέα σεζόν, οι συνέπειες της… προηγούμενης είναι ακόμα θέμα συζήτησης.

Ο κορωνοϊός επηρέασε αρνητικά και τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ Αγγλίας, καθώς σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία τους, σύμφωνα με την εταιρία Deloitte. Οι αριθμοί σχετίζονται με τη σεζόν 2019-20, όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020, πριν συνεχιστεί χωρίς οπαδούς τον Ιούνιο.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην Πρέμιερ Λιγκ

Σημαντικότερος λόγος για αυτή τη μείωση είναι φυσικά η απουσία του κόσμου από τα γήπεδα, καθώς περιορισμένος αριθμός φιλάθλων επετράπη μόνο τις δυο τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2020-21. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά περίπου 13%, αν και οι 20 ομάδες της Premier League είχαν συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια λίρες. Επίσης, υπήρξε μια απώλεια προ φόρων σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου λιρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. “Η μείωση των εσόδων της 2019-20 οφείλεται, αναπάντεχα, στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που προκαλείται από την πανδημία και θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν 2020-21”, είπε αρχικά ο Dan Jones του αθλητικού τμήματος της Deloitte.

«Η απουσία των οπαδών, η αναβολή των αγώνων είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των ομάδων. Ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Πρέμιερ Λιγκ θα εξαρτηθεί από το χρόνο επιστροφής των οπαδών στα στάδια αλλά και από την ικανότητα των συλλόγων να διατηρούν και να αναπτύσσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, ιδίως σε μια εποχή που άλλες βιομηχανίες υποφέρουν». 

Οι φίλαθλοι επέστρεψαν στα γήπεδα στις δυο τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2020-21, καθώς επετράπη η παρουσία μέχρι και 10.000 οπαδών. “Οι ημέρες των αγώνων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του επιχειρηματικού μοντέλου ενός συλλόγου και η απουσία των οπαδών θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα της οικονομικής περιόδου 2020-21. Μόλις οι οπαδοί επιστρέψουν πλήρως, ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ θα έχουν και πάλι ρεκόρ εσόδων”, πρόσθεσε ο Jones.

H πανδημία επηρεάζει και τους μισθούς

Πόσο όμως θα επηρεάσει η πανδημία και αυτό το παγκόσμιο σοκ τα συμβόλαια τα ποδοσφαιριστών ή ακόμη και τα μπόνους; Άνθρωποι της Deloitte δίνουν τη δική τους εξήγηση για το συγκεκριμένο θέμα: «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε με σιγουριά, αν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση των συλλόγων για τις μισθολογικές δαπάνες, αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή περικοπές μισθών. Με τους μισθούς να αντιπροσωπεύουν πάντα το μεγαλύτερο κόστος για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια για να καταλάβουμε εάν αυτό το οικονομικό σοκ προκάλεσε αλλαγή στην προσέγγιση των συλλόγων», αναφέρει ο Τιμ Μπριτζ.

Οι συνολικές δαπάνες για τους μισθούς αυξήθηκαν μόλις 3%, κάτι που σημαίνει ότι είναι η χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων 15 ετών. Ωστόσο, επειδή τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αυτή η μικρή αύξηση των μισθών – σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των εσόδων – σημαίνει ότι οι σύλλογοι ξοδεύουν υψηλότερο ποσοστό των εσόδων τους σε μισθούς πιο πολύ από ποτέ. Για κάθε £100 που μπαίνουν σε έναν σύλλογο, πάνω από 70£ πηγαίνουν στον μισθό.

 

Τι σημαίνει αυτό για τις μεταγραφές των ομάδων;

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν επίσης μια νέα τάση, με τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ να ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους σε μισθούς από ό, τι έκαναν προηγουμένως. «Πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο “ήσυχο” από τα προηγούμενα σχετικά με τις μεταγραφές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξουν μια ή δυο μεγάλες μεταγραφές. Πιο πολλή δράση, μεταγραφές και χρήματα για τις ομάδες τις κορυφής, ελεύθεροι και δανεικοί για τις ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα αλλά και μικρές αλλαγές για τους συλλόγους που βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας», αναφέρει ο Τζόουνς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News