Life & Arts Πέμπτη 24/06/2021, 17:25
LIFE & ARTS

Ποιος έδωσε 1,85 εκατ. δολάρια για τον πίνακα που χάρισε ο Τσόρτσιλ στον Ωνάση;

Ο Βρετανός ηγέτης είχε ζωγραφίσει τον πίνακα «The Moat, Breccles» το 1921

Ποιος έδωσε 1,85 εκατ. δολάρια για τον πίνακα που χάρισε ο Τσόρτσιλ στον Ωνάση;

Αντί 1,85 εκατ. δολαρίων (1,55 εκατ. ευρώ) πουλήθηκε ο πίνακας που είχε κάνει δώρο στον Αριστοτέλη Ωνάση ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η ταυτότητα του αγοραστή του έργου παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

Ο Βρετανός ηγέτης είχε ζωγραφίσει τον πίνακα «The Moat, Breccles» το 1921 και τον χάρισε στον Ωνάση το 1961, για να τιμήσει τη φιλία τους.

Ποιος έδωσε 1,85 εκατ. δολάρια για τον πίνακα που χάρισε ο Τσόρτσιλ στον Ωνάση;-1
φωτ.: Phillips

Ο Έλληνας μεγιστάνας είχε κρεμασμένο το έργο στο σαλόνι του σκάφους του, Χριστίνα, στο οποίο είχε φιλοξενήσει αρκετές φορές τον Τσόρτσιλ.

Όμως, μετά τον θάνατο του Ωνάση, το 1975, το σκάφος πουλήθηκε και η οικογένεια του εφοπλιστή έβαλε τον πίνακα σε μία αποθήκη, όπου και παρέμεινε για τέσσερις δεκαετίες.

Έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του, το έργο πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Ωνάση σε δημοπρασία του οίκου Phillips στη Νέα Υόρκη.

Ο Τσόρτσιλ είχε αρχίσει να ζωγραφίζει σε μία προσπάθειά του να νικήσει τα επεισόδια κατάθλιψης που πάθαινε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε με νερομπογιές και σύντομα στράφηκε στις ελαιογραφίες, όμως αρχικά ήταν απρόθυμος να χαρίσει τα έργα του, γιατί αμφέβαλε για την ποιότητά τους.

«Δύο από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα, ο Τσόρτσιλ και ο Ωνάσης, έχτισαν μία αξιοσημείωτη φιλία, την οποία ο Τσόρτσιλ θέλησε να τιμήσει, χαρίζοντας ένα έργο το οποίο κρατούσε στην προσωπική του συλλογή για 40 χρόνια», εξήγησε ο Ζαν Πολ Ένγκελεν, αντιπρόεδρος του οίκου Phillips. «Ο Τσόρτσιλ θα πρέπει να σκέφτηκε ‘τι δώρο κάνει κάποιος στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, που έχει τα πάντα’ και αυτή ήταν η απάντησή του».

Ο ακριβότερος πίνακας του Τσόρτσιλ είναι το «Tower of the Koutoubia», το οποίο ανήκε στην Αντζελίνα Τζολί και πουλήθηκε τον Μάρτιο αντί 11,5 εκατ. δολαρίων.

Τα έργα του ανατιμήθηκαν σημαντικά έπειτα από την προβολή της δημοφιλούς σειράς του Netflix «The Crown», η οποία έριξε φως στη ζωή του Βρετανού πρωθυπουργού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS