Life & Arts Σάββατο 19/06/2021, 19:32
LIFE & ARTS

Η Σοβιετική Ατλαντίδα, που χάθηκε κάτω από το νερό

Η Σοβιετική Ατλαντίδα, που χάθηκε κάτω από το νερό

«Εάν κάποιος μου έλεγε σήμερα κατέστρεψε τα πάντα, φύγε και πήγαινε να αρχίσεις τη ζωή σου αλλού από την αρχή δεν θα μπορούσα να το κάνω. Τότε οι άνθρωποι έπρεπε μόνοι τους να καταστρέψουν το σπίτι τους. Δεν είχαν άλλη επιλογή.  Ήταν εντολή και έπρεπε να την εκτελέσουν». Η Σβετλάνα Σλιουρασένκο μιλάει στο BBC για την ιστορία των γονιών της, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα μέρος, που έπρεπε να υποταχθεί στην «γιγαντομανία»- την μανία για γιγαντιαία έργα που κάποιες φορές είχε και καταστροφικά αποτελέσματα.

Αυτά τα έργα ήταν ανά τους αιώνες ένδειξη υπεροχής. Το ίδιο ίσχυε και για τους Σοβιετικούς. Ο τεράστιος σταθμός υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Κρέμεντσουκ, ήταν ένα άκρως φιλόδοξο έργο, που είχε ως στόχο να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και διαφημίστηκε ως «σοβιετική νίκη επί της φύσης». Περισσότερα από 120 χωριά εκκενώθηκαν, καθώς η περιοχή στην οποία εκτείνονταν πλημμύρισε. Το ίδιο συνέβη και σε χιλιάδες εκτάρια αρχαίου δάσους.

Η ενημέρωση άρχισε έναν χρόνο νωρίτερα και σιγά – σιγά οι αρχές άρχισαν να αναγράφουν στους τοίχους των σπιτιών την «ημερομηνία λήξης»- την προθεσμία που είχαν οι ιδιοκτήτες να το εγκαταλείψουν. Όσοι αρνούνταν να φύγουν έρχονταν αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες ή το νερό. Όσες κτίρια δεν πρόλαβαν να γκρεμιστούν βυθίστηκαν κάτω από το νερό. 

Όσοι είχαν παλαιότερα σπίτια ελαμβάναν μεγαλύτερη αποζημίωση από εκείνους με τα νεότερα- αφού θεωρήθηκε ότι οι μπορούν να μεταφέρουν πολλά υλικά από τα νέα σπίτια για να χτίσουν τη νέα κατοικία τους. Οι αρχές πρόσφεραν και φορτηγά για τη μεταφορά των ανθρώπων και των πραγμάτων τους. Αλλά τα ζωντανά έπρεπε να μεταφερθούν με τα πόδια σε απόσταση 120 χιλιομέτρων. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Εκτιμάται ότι 12 άνθρωποι δεν έφυγαν ποτέ και πνίγηκαν. 

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε το 1960. Το νερό κάλυψε μία περιοχή τρεις φορές το μέγεθος του Σικάγου. Οι επιζώντες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους συγκεντρώνονται ακόμη μία φορά τον χρόνο για να θυμηθούν την ημέρα που έχασαν τα χωριά τους κάτω από το νερό. Δείτε το συγκινητικό βίντεο του BBC εδώ. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News