Life & Arts Παρασκευή 11/06/2021, 18:14
LIFE & ARTS

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή

Αφιερωμένο στο UEFA EURO 2020 είναι το σημερινό doodle της Google και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή που ακυρώθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας. Τίποτα ωστόσο δεν θα είναι το ίδιο και κυρίως οι θεατές στις κερκίδες. 

Το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης θα διεξαχθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία στις 10 το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης αλλά, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο ενθουσιασμός στη γειτονική χώρα είναι σχετικά υποτονικός.

Για να αποκτήσει η διοργάνωση μια περισσότερο εορταστική ατμόσφαιρα επιστρατεύτηκε ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, ο οποίος θα τραγουδήσει την άρια Nessun Dorma πριν τη σέντρα και ένα ποδοσφαιρικό χωριό θα ανοίξει στο κέντρο της Ιταλικής πρωτεύουσας. Ο Μπόνο, ο DJ Μάρτιν Γκάριξ και οι The Edge θα συμμετέχουν επίσης στην τελετή έναρξης με μια εικονική εκτέλεση του “We are the people” που είναι το φετινό τραγούδι του EURO.

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή-1

Όλα αυτά βέβαια δεν αλλάζουν το γεγονός ότι στις κερκίδες της Ρώμης θα μπορεί να βρίσκεται μόνο το 25% των φιλάθλων λόγω της πανδημίας. Αυτό έχει κάνει τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της Ρώμης σκεπτικούς και επιφυλακτικούς σε σχέση με την προσέλευση του κόσμου και τους τζίρους που θα έκαναν σε μια κανονική ποδοσφαιρική διοργάνωση. “Η ατμόσφαιρα έχει μια στενοχώρια. Δεν νιώθεις τη θέρμη όπως θα συνέβαινε συνήθως πριν από ένα τέτοιο τουρνουά. Δεν νιώθω ακόμα τον ενθουσιασμό”, είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Μάρκο Μαρτινέλι, ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου κοντά στο στάδιο του αγώνα.

Για τις τοπικές αρχές της Ρώμης πάντως, η ποδοσφαιρική διοργάνωση συμβολίζει μια νέα αρχή για την Ιταλία που χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία. Οι πληρότητες των κερκίδων όμως δεν είναι παντού οι ίδιες. Το 25% της Ρώμης, το μοιράζονται το Λονδίνο, το Αμστερνταμ, το Βουκουρέστι, η Κοπενχάγη, η Γλασκόβη και η Σεβίλλη αν και σε ορισμένες από τις παραπάνω πόλεις το ποσοστό ίσως ανέβει στο 45%. Το Μόναχο θα δεχτεί μόνο το 22% των φιλάθλων αλλά το Μπακού και η Αγία Πετρούπολη θα ανέβουν στο 50%. Πιο φιλόδοξη η Βουδαπέστη που θέλει να βάλει στο στάδιο όλους τους φιλάθλους του EURO, με πολύ αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Μακάρι να τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News