Life & Arts Δευτέρα 7/06/2021, 10:52
LIFE & ARTS

Άνοιξε η Stavros Niarchos Foundation Library στη Νέα Υόρκη

Άνοιξε η Stavros Niarchos Foundation Library στη Νέα Υόρκη

Μια νέα προσθήκη στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της Νέας Υόρκης φέρει ελληνική σφραγίδα. Πρόκειται για την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη Stavros Niarchos Foundation Library που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές μέρες και αποτελεί μέρος του κορμού της εμβληματικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (NYPL).

Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στη γωνία της 40ης Οδού και της 5ης Λεωφόρου, πρώην Mid-Manhattan Library, αναδιαμορφώθηκε πλήρως με την υποστήριξη των τοπικών αρχών (City of New York) και τη δωρεά ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην 126ετή ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

Η βιβλιοθήκη εκτός από την ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και συλλογές, διαθέτει χώρους για παιδιά και εφήβους, ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα επιχειρηματικό κέντρο και έναν ανοιχτό χώρο στην οροφή της, στον οποίο εντυπωσιάζει το “Wizard’s Hat”, μια υποδομή που μοιάζει με καπέλο μάγου.

«Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή: ένας πραγματικά ανοιχτός, δημόσιος χώρος, προσβάσιμος σε όλους, όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και καταβολών μπορούν να βιώσουν κάτι υπέροχο, να μάθουν και να κατανοήσουν περισσότερα για τον κόσμο μας, να χαράξουν νέους δρόμους που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Καθώς όλοι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, είναι σημαντικό οι δημόσιες υποδομές να είναι ισχυρές και να υπάρχει εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες. Δεν υπάρχει σημαντικότερο δημόσιο έργο από αυτό, μεγαλύτερη δημόσια υποδομή, για την επίτευξη τούτων των στόχων», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της NYPL, Anthony W. Marx.

Η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρία Mecanoo, σε συνεργασία με τη Beyer Blinder Belle.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News