Life & Arts Παρασκευή 4/06/2021, 15:11
LIFE & ARTS

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;

Πρόκειται για έργο με την υπογραφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;

Ένας πίνακας με την υπογραφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο ο ίδιος είχε κάνει δώρο στον Αριστοτέλη Ωνάση, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Phillips. Αφότου παρέμεινε για δεκαετίες σε μία αποθήκη, μετά τον θάνατο του Έλληνα μεγιστάνα, η οικογένειά του αποφάσισε να τον πουλήσει. Το έργο έχει εκτιμηθεί στα 1,5 με 2 εκατ. δολάρια.

Ο πίνακας, που τιτλοφορείται «The Moat, Breccles» και απεικονίζει ένα τοπίο, δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ το 1921 και παρέμεινε στη συλλογή του για 40 χρόνια. «Δεν του άρεσε να χαρίζει τους πίνακες ή να τους πουλά», εξήγησε στο Bloomberg ο Ζαν-Πολ Ένγκελεν, του οίκου Phillips.

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;-1
φωτ.: Phillips 

Όμως, αφότου ανέπτυξε στενή φιλία με τον Ωνάση, στα τέλη της δεκαετίας του 1950,  αποφάσισε να του τον χαρίσει. Ήταν μία τιμή που είχε κάνει μόνο σε μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

«Εάν ο φίλος σου είναι ο Ωνάσης, ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θα του χαρίσεις κάτι  που αγαπάς και είσαι υπερήφανος για αυτό», εξηγεί ο Ένγκελεν.

Ο Ωνάσης πράγματι το εκτίμησε. Εξέθετε τον πίνακα στο σαλόνι του σκάφους του Χριστίνα, πλάι σε πίνακες των Ελ Γκρέκο, Πισαρό και Γκωγκέν. Άλλωστε, ο Τσόρτσιλ, που είχε κάνει οκτώ ταξίδια με το Χριστίνα, είχε γράψει κάποτε στη σύζυγό του ότι είναι «το πιο όμορφο σκαρί που έχω δει στο νερό».

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;-2
φωτ.: Phillips 

Με τον θάνατο του Ωνάση το 1975, η κόρη του Χριστίνα δώρισε το σκάφος στο ελληνικό κράτος, όμως το περιεχόμενο του γιοτ παρέμεινε στην οικογένεια και ο πίνακας του Τσόρτσιλ φυλάχθηκε σε αποθήκη. «Είχαν στο μυαλό τους ότι είχαν τον πίνακα και έπειτα από συζητήσεις, αποφάσισαν ότι ήταν κάτι που ίσως θα έπρεπε, αντί να μείνει στην αποθήκη, να περάσει στην επόμενη γενιά των συλλεκτών», εξήγησε ο Ένγκελεν στο Bloomberg.  

Το έργο θα εμφανιστεί στη δημοπρασία σύγχρονης τέχνης και τέχνης του 20ου αιώνα που θα πραγματοποιήσει στις 23 Ιουνίου ο οίκος Phillips στα νέα του κεντρικά γραφεία, στην Park Avenue της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του οίκου σκοπεύουν να δημιουργήσουν στα γραφεία τους ένα αντίγραφο του θρυλικού μπαρ του Χριστίνα, όπου θα σερβίρουν στους πελάτες τους την αγαπημένη σαμπάνια του Τσόρτσιλ.  

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;-3
φωτ.: AP

Ο πίνακας θα κρέμεται στο μπαρ μέχρι τη δημοπρασία «και θα λέει την ιστορία αυτών των δύο τιτάνων του 20ου αιώνα», λέει ο Ένγκελεν, μιλώντας για μία σπάνια περίπτωση «όπου η ιστορία της τέχνης και η παγκόσμια ιστορία συναντώνται».

Ποιος θα αγοράσει τον πίνακα που κρεμόταν στο σκάφος του Ωνάση;-4
φωτ.: AP

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS