Life & Arts Παρασκευή 21/05/2021, 13:32
LIFE & ARTS

Ο τελευταίος λε Καρέ

Ο τελευταίος λε Καρέ

Ακόμη και μετά θάνατον ο Τζον λε Καρέ είναι γεμάτος «εκπλήξεις», καθώς το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Silverview», το οποίο καταπιάνεται με «την ψυχή» των σύγχρονων μυστικών υπηρεσιών, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο Οκτώβριο, όταν ο συγγραφέας θα έμπαινε στα 90 του χρόνια.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Τζούλιαν Λόντσλεϊ ο οποίος έχει αποσυρθεί σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Βρετανίας, αφήνοντας πίσω του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο Σίτι του Λονδίνου. Εκεί έχει ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο που προσελκύει το ενδιαφέρον ενός Πολωνού μετανάστη που ζει στο Silverview, ένα μεγάλο αρχοντικό, στην άκρη της μικρής πόλης. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια διαρροή πληροφοριών φέρνει έναν αξιωματικό της αντικατασκοπείας από το Λονδίνο στην αυλή του Τζούλιαν.

«Είναι ένα εξαίσιο και ταιριαστό τελευταίο βιβλίο», είπε ο γιος του συγγραφέα, Νικ Κόρνγουελ, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας με το ψευδώνυμο Νικ Χαρκαγουέι.

Ο πρώην ατζέντης του λε Καρέ αποκάλυψε πως η προεργασία για το συγκεκριμένο βιβλίο είχε ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια από τον συγγραφέα. Ωστόσο, πήγε λίγο πίσω όταν άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματα του («Η σήραγγα των κατασκόπων») και όταν αποφάσισε να επαναφέρει τον ήρωα του, τον Τζορτζ Σμάιλι στο «Ένας έντιμος άνθρωπος». Έτσι, ολοκλήρωσε το τελευταίο του βιβλίο λίγους μήνες πριν το θάνατο του.

Ο λε Καρέ πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 89 του χρόνια έχοντας δώσει την άδειά του για την έκδοση του μυθιστορήματος στους γιους του, οι οποίοι έχουν αναλάβει να την αρχειοθέτηση των αδημοσίευτων έργων του. Ο Τζον λε Καρέ, κατά κόσμον Ντέιβιντ Κόρνγουελ, υπηρετούσε και ο ίδιος στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προτού αποχωρήσει και γίνει ευρύτερα γνωστός με το βιβλίο «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο».  

Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell και Καστανιώτη.

Με πληροφορίες από The Guardian και Variety

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News