Life & Arts Τρίτη 18/05/2021, 14:39
LIFE & ARTS

Γιατί οι αστροναύτες κάνουν τους καλύτερους καυγάδες

Γιατί οι αστροναύτες κάνουν τους καλύτερους καυγάδες

Επί 17 μήνες έξι εκπαιδευόμενοι αστροναύτες από τέσσερις χώρες βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε ένα τσιμεντένιο κτίριο 775 τετραγωνικών ποδιών, πραγματοποιώντας άσκηση προσομοίωσης ταξιδιού στον Άρη. Δεν είχαν επικοινωνία με φίλους ή οικογένεια. Τέσσερα μέλη του πληρώματος ανέπτυξαν πρόβλημα με τον ύπνο. Ένας έπαθε κατάθλιψη.

Όλοι είχαν καθημερινούς καυγάδες με κάποιον από τους υπόλοιπους. 50 φορές κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης οι καυγάδες ήταν τόσοι έντονοι, ώστε κάποιος αισθάνθηκε την υποχρέωση να υποβάλει επίσημη αναφορά για αυτούς, όπως περιγράφει στους New York Times η Αμάντα Ρίπλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «High Conflict: Why Get Trapped and How We Get Out». 

Όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές σύμφωνα με την Ρίπλεϊ οι πιο συχνές συγκρούσεις είναι μεταξύ του πληρώματος και του προσωπικού ελέγχου. Με δεδομένο ότι η NASA ελπίζει να στείλει αστροναύτες στον Άρη μέσα στην επόμενη δεκαετία, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε μηχανισμούς αποτελεσματικής επικοινωνίας και επίλυσης διαφορών.

Αυτό που έχει κυρίως μάθει η NASA είναι πως η επικοινωνία δεν χρειάζεται βιασύνη, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Το άγχος, οι διαφορετικές συνθήκες και οι πολλοί διαμεσολαβητές (άκουσα από κάποιον τρίτο ότι κάποιος είπε κάτι) δεν βοηθούν, ειδικά όταν βρίσκεται σε ένα μέρος έγκλειστος με άλλα άτομα, τα οποια δεν είνα ούτε φίλοι ούτε η οικογένειά σου. Πριν φτάσουν σε άλλους πλανήτες, οι αστροναύτες πρέπει να μάθουν να λύνουν τις παρεξηγήσεις τους επί Γης. 

Πηγή: New York Times 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News