Life & Arts Παρασκευή 14/05/2021, 11:48 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
LIFE & ARTS

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε

Για όσους αγαπούν το γαλλικό σινεμά ή θέλουν να το αγαπήσουν.

Oι γαλλικές ταινίες διατηρούσαν ανέκαθεν σταθερό το γόητρό τους ανάμεσα στο πλήθος των ευρωπαϊκών παραγωγών, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ και καταφέρνοντας να σταθούν επάξια απέναντι στις μεγάλες παραγωγές και τα blockbusters του Χόλιγουντ.

Ωστόσο, παρότι πολύς κόσμος εξακολουθεί να ταυτίζει τον γαλλικό κινηματογράφο με την “ψευτοκουλτούρα”, η πραγματικότητα πολλών ταινιών διαψεύδει το εν λόγω στερεοτυπικό επιχείρημα.

 Το γαλλικό σινεμά μας έχει χαρίσει πάμπολλες ταινίες, ανάμεσά τους φαρσοκωμωδίες, λυρικά μελοδράματα, αλλά και ταινίες που καθιερώθηκαν ως “κλασικές”, όπως η Amelie, οι Intouchables και το La vie d’Adèle, οι οποίες μας έρχονται απευθείας στο μυαλό, όταν ακούμε τη λέξη “γαλλικό σινεμά”.

Εκτός από αυτές, όμως, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες ταινίες, τις οποίες σίγουρα αξίζει να δεις και αποκλείεται να μην τις απολαύσεις.

 1. La Belle Du Jour (1967)

 

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-1

 

“Η Ωραία της Ημέρας” είναι μια κλασική ψυχαναλυτική ταινία του “πατέρα” του κινηματογραφικού υπερρεαλισμού, Luis Bunuel, η οποία υπήρξε σωστό σκάνδαλο για την εποχή της.

 Η ιστορία παρακολουθεί την τακτοποιημένη αστική ζωή της Σεβερίν, μιας πανέμορφης, αλλά ψυχρής ερωτικής συζύγου ενός γιατρού, η οποία, παρά την οικονομική άνεση που της εξασφαλίζει η καριέρα του άντρα της, πηγαίνει οικειοθελώς σε έναν οίκο ανοχής και τελικά αποφασίσει να γίνει πόρνη πολυτελείας, με το ψευδώνυμο η «Ωραία της Ημέρας».

Η ταινία αυτή του Μπουνιουέλ σηματοδοτεί ακόμη μια “επίθεση” στα αστικά ερωτικά πάθη και την καταπιεσμένη σεξουαλική φαντασία όσων συμμετέχουν στο υποκριτικό “παιχνίδι” της καλής κοινωνίας.

 2. L’ Enfer (1994)

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-2

“Κόλαση” είναι η ακριβής μετάφραση του γαλλικού τίτλου, ωστόσο, η ταινία έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως “Σε ζηλεύω”.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος ηθοποιός François Cluzet, ερμηνεύοντας αυτή τη φορά το ρόλο ενός παθολογικά ζηλιάρη ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, ο οποίος μετατρέπει το γάμο του σε “κόλαση”, λόγω της εξωφρενικής ζήλιας για την πανέμορφη γυναίκα του (Emmanuelle Béart), η οποία και θα τον οδηγήσει στα όρια της τρέλας.

3. Ma Vie En Rose (1997)

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-3

 

Το “Ma Vie En Rose” που εκ πρώτης προκαλεί σύγχυση, γιατί αναρωτιέσαι αν πρόκειται ή όχι για την αυτοβιογραφία της Edith Piaf, είναι μια γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του Alain Berliner, από τις πιο συγκινητικές που έχεις δει ποτέ.

Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή ενός 7χρονου αγοριού (Georges Du Fresne), ο οποίος αισθάνεται κορίτσι, πράγμα που προκαλεί την αμηχανία των γονιών του και ιντριγκάρει την καχυποψία της γειτονιάς.

Δεν είναι απλώς μια ταινία που θίγει ζητήματα φύλου και διεμφυλικότητας, αλλά μια σπαραξικάρδια ιστορία που αφορά την αναζήτηση ταυτότητας και την αίσθηση του να βρίσκεσαι σε λάθος βιολογικό σώμα, μέσα από τα μάτια ενός απίστευτα γλυκού και αθώου παιδιού, το οποίο, λόγω ηλικίας (δεν είναι ούτε έφηβος ακόμα), αδυνατεί να καταλάβει γιατί έχουν σοκαριστεί όλοι τόσο πολύ με την αποκάλυψή του.

4. La double vie de Véronique (1991)

 

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-4

 

“H Διπλή Ζωή της Βερόνικας” του Krzysztof Kieslowski παρακολουθεί τη ζωή δυο γυναικών, οι οποίες έχουν το ίδιο όνομα, την ίδια ηλικία, το ίδιο πάθος για τη μουσική, την ίδια μοναχικότητα και το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ και έτσι αγνοούν η μια την ύπαρξη της άλλης. Η μια Weronica (Irène Jacobζει στην Κρακοβία, και η άλλη Veronique (Irène Jacob) ζει στο Κλερμόν Φεράν.

Στην ταινία του αυτή ο Κισλόφσκι μας βάζει να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή δύο αυτόνομων και παράλληλα ταυτόσημων γυναικείων υπάρξεων, ανάμεσα στις οποίες θα δημιουργήσει μια δίοδο μεταφυσικής επικοινωνίας, όπου η μια αισθάνεται την ύπαρξη της άλλης και νιώθει πως δεν είναι πλέον μόνη στον κόσμο.

Μια ατμοσφαιρική ταινία που θα σε μαγέψει, αφήνοντας χώρο για κάθε πιθανή ερμηνεία και κρυμμένα νοήματα.

5. Les Petits Mouchoirs (2010)

 

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-5

 

Τα “Μικρά, Αθώα ψέματα” είναι μια δραματική κομεντί του Guillaume Canet που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλει την επιτυχία της στο υπέροχο cast της ταινίας.

Η ιστορία παρακολουθεί τις καλοκαιρινές διακοπές που κάνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο την ίδια εποχή, μια παρέα φίλων σε ένα παραλιακό εξοχικό, με εξαίρεση ότι αυτή τη φορά έχει προηγηθεί ένα σοβαρό ατύχημα ενός φίλου, μέλους της παρέας τους, ο οποίος πρόσφατα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Άλλη μια συναισθηματική ταινία των Γάλλων με εκπληκτικούς πρωταγωνιστές τη Marion Cotillard , το Francois Cluzet και τον Gilles Lellouche που εμπνέεται από τις καθημερινές εσωτερικές διαμάχες και βάζει στο μικροσκόπιο τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ ανθρώπινων σχέσεων.

6. Le Prenom (2012)

 

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-6

 

“Για Όλα Φταίει τ’ Όνομά σου!” είναι ο τίτλος μιας ευχάριστης κωμωδίας των Alexandre de La Patellière και Matthieu Delaporte, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες.

Όπως σε πολλές γαλλικές ταινίες, έτσι και στο “Le Prenom”, οι σκηνοθέτες μας συστήνουν στους κεντρικούς ήρωες με το συνήθη τρόπο, έτσι ώστε να καταφέρουμε να τους γνωρίσουμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Πέντε παιδικοί φίλοι, λοιπόν, συναντιούνται για δείπνο στο διαμέρισμα ενός ζευγαριού της παρέας, του Πιερ και της Ελιζαμπέτ, το οποίο λίγο αργότερα θα “φιλοξενήσει” μια σειρά εκρηκτικών αποκαλύψεων που θα αλλάξουν ανεπιστρεπτί την αρχικά ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ένα μέλος της παρέας, ο Βενσάν, πρόκειται να γίνει πατέρας για πρώτη φορά. Όταν, λοιπόν, οι υπόλοιποι τον ρωτούν αν έχει διαλέξει όνομα για το παιδί, εκείνος ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ονομάσει το αγέννητο ακόμα παιδί του… Αντόλφ και, κάπως έτσι, προκαλείται μια σειρά έντονων συζητήσεων, στα όρια του παροξυσμού, που φέρνει πραγματικό χάος στις ζωές όλων.

7. Paulette (2012)

 

Επτά γαλλικές ταινίες που αξίζει να δείτε-7

“Η συνταγή της Πολέτ” είναι μια ανάλαφρη γαλλική κωμωδία που αποκλείεται να μη σε κάνει να γελάσεις.

Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή μιας υπεράνω πάσης υποψίας γιαγιάς, της Πολέτ, η οποία, μετά το θάνατο του συζύγου της, ζει μόνη της στα προάστια του Παρισιού και δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα με την πενιχρή σύνταξη που παίρνει, ώσπου τελικά ανακαλύπτει… τα μυστικά πλεονεκτήματα της κάνναβης και αποφασίζει να διευρύνει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες, συμμετέχοντας στο παρεμπόριο της φτωχογειτονιάς της.

Η υπερήλικη Πολέτ, όχι απλώς θα πάρει την τύχη στα χέρια της, αλλά θα πέσει κυριολεκτικά και μεταφορικά με τα μούτρα στην επικερδή αγοραπωλησία κάνναβης, αλλά και στην παραγωγή γλυκισμάτων με τετραϋδροκανναβινόλη.

Θεά η Paulette!

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News