LIFE & ARTS

Υπερηρωϊκές αλληγορίες η νέα μόδα στις πλατφόρμες

Υπερηρωϊκές αλληγορίες η νέα μόδα στις πλατφόρμες

Καθώς η Marvel και η Ντίσνεϊ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την κινηματογραφική παραγωγή με το «οργανωμένο» σύμπαν των υπερηρώων τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψάχνουν εναλλακτικούς και συχνά ενδιαφέροντες τρόπους να προσεγγίσουν το είδος και να επωφεληθούν από την τεράστια δημοφιλία του. Κάτι τέτοιο κάνει και το «Jupiter’s Legacy», η καινούρια σειρά του Netflix, που πιάνει την… οικογενειακή διάσταση του θέματος.

Σε αυτό παρακολουθούμε μια γενιά βετεράνων υπερηρώων, η οποία έπειτα από σχεδόν 100 χρόνια υπεράσπισης της ανθρωπότητας, ετοιμάζεται να παραδώσει την σκυτάλη στα παιδιά της. Επηρεασμένα ωστόσο από τον σύγχρονο κόσμο και την σκληρότητά του, τα τελευταία δεν φαίνονται πολύ πρόθυμα να υιοθετήσουν τους κανόνες και τους ηθικούς κώδικες που κληρονομούν.

Η σειρά οκτώ επεισοδίων του Στίβεν Σ. ΝτιΝάιτ («Daredevil», «Spartacus») περιλαμβάνει βέβαια αρκετή -και αρκετά εντυπωσιακή- δράση ωστόσο οι δημιουργοί της μοιράζουν το βάρος εξίσου και σε άλλους τομείς. Η ιστορία που αφηγούνται επί της ουσίας διαρκεί δεκαετίες, με συνεχόμενα φλας μπακ να ενώνουν το παρελθόν των πρωταγωνιστών με τις σημερινές τους περιπέτειες. Κάπως έτσι ο Τζος Ντουχάμελ, που ερμηνεύει έναν από τους βασικούς χαρακτήρες, εμφανίζεται τόσο ως γεμάτος ενέργεια σαραντάρης την εποχή του οικονομικού Κραχ του 1929, όσο και ως πολύπειρος αρχηγός των υπερηρώων, με την άσπρη του χαίτη, στο παρόν.

Καθώς προσπαθεί να εμφυσήσει στον γιο του τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία πορεύτηκε εκείνος, ανακαλύπτει πως αυτά ίσως να μην είναι συμβατά με τον σύγχρονο κόσμο· είναι προφανές πως όλα αυτά λειτουργούν ως διαρκής αλληγορία, η οποία συχνά περιλαμβάνει και μερικές πολύ εύστοχες παρατηρήσεις.

Οι ήρωες όμως του «Jupiter’s Legacy» δεν είναι οι μοναδικοί που υπάρχουν έξω από το σύμπαν της Marvel και της DC. Το «Umbrella Academy», επίσης του Netflix, έχει τους δικούς νεαρούς χαρακτήρες με υπερδυνάμεις, ενώ στο απολαυστικό «The Boys» του Amazon, οι υπερήρωες έχουν ένα πιο σκοτεινό πρόσωπο. Τέλος στο «The Nevers» (HBO) του Τζος Γουίντον, οι δυνάμεις έρχονται μέσω μιας μετάλλαξης που συμβαίνει ξαφνικά στο βικτοριανό Λονδίνο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News