LIFE & ARTS

Το Cinobo γιορτάζει με 14 διαφορετικές μητέρες

Το Cinobo γιορτάζει με 14 διαφορετικές μητέρες

Γιορτή της μητέρας σήμερα και η πλατφόρμα του Cinobo έχει ετοιμάσει το δικό της δώρο για τις μαμάδες, με την μορφή μιας συλλογής 14 ταινιών όπου εκείνες έχουν την τιμητική τους. Οι μητέρες στον κινηματογράφο βέβαια δεν απαραίτητα στοργικές ή προστατευτικές, αλλά συχνά αποδομούν τα στερεότυπα, αποκτώντας πιο σκοτεινές και (ίσως) πιο ανθρώπινες διαστάσεις. Κάπως έτσι οι 14 ταινίες αποτελούν και ισάριθμες διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε ένα από τα ισχυρότερα αρχέτυπα της ανθρώπινης -αλλά και της ευρύτερης- φύσης.

Ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο, έχουμε προφανώς τις δικές μας προτιμήσεις και προτάσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα να αγνοήσει κανείς την τρομερή, αυταρχική μητέρα της Αλισον Τζάνεϊ, η οποία προτάθηκε για Οσκαρ στο προ λίγων ετών «I, Tonya». Ούτε και εκείνη της Ανέτ Μπένινγκ, η οποία πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα στις «Καταπληκτικές Γυναίκες», έχοντας δίπλα της ένα επίσης εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

Και βέβαια υπάρχουν οι δυναμικές μητέρες που παίρνουν την κατάσταση -και ενίοτε τον νόμο- στα χέρια τους. Μια τέτοια είναι η «Μητέρα» του Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»), η οποία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει τον γιο της αλλά και η Ντακότα Φάνινγκ, που αγωνίζεται μέσα στην γεμάτη κινδύνους και σκληρότητα Αγριά Δύση, στο «Βrimstone».

Αυτό πάντως που δείχνει να συναρπάζει τους κινηματογραφιστές είναι οι ταραγμένες σχέσεις και οι συγκυρίες που απειλούν να σπάσουν τον ισχυρότατο μητρικό δεσμό. Στο «Χίλιες φορές καληνύχτα», η Ζιλιέτ Μπινός ερμηνεύοντας μια πολεμική ανταποκρίτρια, καλείται επί της ουσίας να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της. Στο «Babadook», ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ των τελευταίων ετών, μια μητέρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους τρόμους του μικρού της γιου, τον οποίο όμως βρίσκει δύσκολο να αγαπήσει. Τέλος, στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ, η Τίλντα Σουίντον δίνει άλλο ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ, υποδυόμενη την μητέρα ενός εφήβου που κάνει μια τρομερή εγκληματική πράξη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News