Life & Arts Σάββατο 8/05/2021, 11:31
LIFE & ARTS

Γιατί οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου;

Γιατί οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου;

Οι άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, γίνονται ανά τους αιώνες ολοένα και πιο ψηλοί. Ο μέσος άνθρωπος σήμερα είναι περίπου 5% ψηλότερος σε σχέση με τους προγόνους του πριν από 100 χρόνια. Η αύξηση του ύψους συνδέεται εν πολλοίς με την καλύτερη διατροφή, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στην Ολλανδία όμως όπου το μέσο ύψος αυξήθηκε κατά 20 εκατοστά τα τελευταία 200 χρόνια, ίσως να συμβαίνει κάτι περισσότερο. Η Δρ. Ειρήνη Μαρούλη εξηγεί στο BBC πως η αύξηση του ύψους των Ολλανδών είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της ανθρώπινης εξέλιξης σε δράση.

Οι γυναίκες μέσου ύψους είχαν υψηλότερη γονιμότητα τόσο από τις πιο κοντές όσο και από τις ψηλές γυναίκες, αναφέρει. Οι πιο ψηλοί άνδρες είχαν υψηλότεροι γονιμότητα από τους κοντούς. Αυτή τη στιγμή οι άνδρες της Ολλανδίας και οι γυναίκες της Λετονίας έχουν τα πρωτεία στο ύψος.

Το ύψος είναι συνδυασμός γονιδίων και βελτιώσεων στο περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, το οικονομικό και κοινωνικό στάτους. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να ψηλώνουμε;

Σύμφωνα με την κ. Μαρούλη ίσως να έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο, αν και μόνο ο χρόνος θα το δείξει αυτό. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο του BBC εδώ.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News