LIFE & ARTS

Οι γίγαντες της Μarvel μας ξαναβάζουν στα σινεμά

Οι γίγαντες της Μarvel μας ξαναβάζουν στα σινεμά

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μarvel Studios Celebrates The Movies» («Το στούντιο της Marvel γιορτάζει το σινεμά») κυκλοφόρησε πρόσφατα το καινούριο υπέρ-τρέιλερ της θυγατρικής εταιρείας παραγωγής της Ντίσνεϊ, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει το παγκόσμιο σινεμά. Καθώς η πανδημία αντιμετωπίζεται πλέον αρκετά αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό και οι αίθουσες γεμίζουν (σταδιακά) με κόσμο, η Marvel παρουσιάζει μια νέα ομοβροντία εντυπωσιακών παραγωγών για την επόμενη διετία.

Το τρέιλερ ωστόσο δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίχως αναφορά σε όσα η ανθρωπότητα έζησε όλους αυτούς τους μήνες, τα οποία άλλωστε έγιναν αιτία για την αναβολή της κυκλοφορίας και κάποιων δικών της τίτλων. Μέσα από σκηνές ταινιών της, η Marvel μας θυμίζει πως «είμαστε όλοι κομμάτι μιας μεγάλης οικογένειας» και μας προσκαλεί να ξαναβρεθούμε στα σινεμά. Το δε μήνυμα και ο τρόπος που εκφέρεται μπορεί να χαρακτηριστεί από συγκινητικό έως και αλαζονικό, ανάλογα πως θα το εκλάβει κανείς.

Ομολογουμένως μοιάζει σαν η Marvel να μας πατρονάρει ελαφρώς υπονοώντας: «ναι τώρα είναι ώρα να γυρίσετε πλέον στις σκοτεινές». Τώρα που οι δικές της ταινίες θα βρεθούν εκεί· σαν να θεωρεί τον εαυτό της τον μόνο σοβαρό εκπρόσωπο της σύγχρονης κινηματογραφικής εμπειρίας. Η εικόνα έρχεται να ενισχυθεί από την προσθήκη στο τρέιλερ ενός ερασιτεχνικού βίντεο που καταγράφει την συλλογική αντίδραση των θεατών κατά την προβολή των τελευταίων «Avengers».

Από την άλλη αν μετρήσει κανείς τις ταινίες που έρχονται προσεχώς από τούτη την πελώρια μηχανή παραγωγής, δύσκολα θα βρει επιχειρήματα υπέρ του ανταγωνισμού, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο. Οι λαμπεροί «Eternals» της φετινής θριαμβεύτριας των Οσκαρ, Κλόε Ζάο. Ο καινούριος «Spider-Man». Τα σίκουελ των «Dr. Strange», «Thor», «Black Panther», «Captain Marvel», «Ant-Man», «Guardians of the Galaxy» και λοιπών υπερηρώων. Μιλάμε για ταινίες με τεράστια μπάτζετ, γεμάτα χολιγουντιανούς σταρ που προσδοκούν -και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουν- γιγάντια κέρδη. Οτιδήποτε κάτω από 1 δις δολάρια σε εισπράξεις για καθένα από αυτά τα φιλμ θα θεωρηθεί… μετριότητα.

Και τι θα γίνει με το υπόλοιπο «εμπορικό» σινεμά; Θα καταφέρει να αντέξει αυτή την καταιγίδα που προορίζεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού μέσα στους επόμενους μήνες; Ο πόλεμος που θα ακολουθήσει, ταυτόχρονα με εκείνον που μαίνεται εδώ και καιρό στον αστερισμό του streaming, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα του κινηματογράφου. Απλώς κάποιοι κατεβαίνουν στη μάχη με… υπερδυνάμεις στην φαρέτρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News