LIFE & ARTS

Το μπάσκετ των (αληθινών) υπερηρώων

Το μπάσκετ των (αληθινών) υπερηρώων

Σε τι βαθμό μπορεί να φτάσουν οι ανθρώπινες ικανότητες αν αυτές καλλιεργηθούν ξανά και ξανά, έστω και σε ένα συγκεκριμένο πεδίο; Πόσες φορές μπορεί κανείς να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πετύχει εκείνο που μέχρι πρότινος φαινόταν βουνό; Αυτά τα ερωτήματα ερχόταν στο μυαλό το περασμένο βράδυ Κυριακής, παρακολουθώντας εμβρόντητοι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κέβιν Ντουράντ να δίνουν μια από τις πιο απολαυστικές παραστάσεις της φετινής χρονιάς στο NBA. Οι δύο σούπερ σταρ, που τέθηκαν αντιμέτωποι στο παιχνίδι ανάμεσα στους Μπακς και τους Νετς, σκόραραν 49 και 42 πόντους αντίστοιχα, ωστόσο τα νούμερα από μόνα τους δεν περιγράφουν όσα είδαμε.

Ηταν κυρίως η αίσθηση αυτής της απόλυτης κυριαρχίας και της ακλόνητης θέλησης των δυο τους να πάρουν την νίκη, που ανά (μεγάλα) διαστήματα μετέτρεψε ένα κατά τα άλλα ομαδικό σπορ σε αγώνα… πυγμαχίας, με τους δύο αθλητές να σκοράρουν εναλλάξ το ένα δύσκολο καλάθι μετά το άλλο. Για την ιστορία, νικητής στο τέλος αναδείχθηκε ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής, ο οποίος έχει πια αρχίσει να πείθει και τους τελευταίους αμφισβητίες για την αξία του.

Αυτό ωστόσο δεν έχει τόση σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, το οποίο σύντομα θα οδηγηθεί στα play-off, όπου και θα κριθούν όλα. Αντιθέτως εκείνο που είδαμε εχθές ήταν μια επίδειξη δύναμης, από δύο αθλητές προικισμένους μεν με εξαιρετικό ταλέντο, αλλά και εργατικούς όσο ελάχιστοι, ακόμα και σε αυτό το κορυφαίο επαγγελματικό επίπεδο.

Με απλά λόγια, για να φτάσει κανείς να κάνει αυτά που είδαμε την Κυριακή, αλλά και όσα κατά καιρούς προσφέρουν παίκτες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Λούκα Ντόνσιτς κ.ά., χρειάζεται ένας βαθμός αφοσίωσης σχεδόν ασύλληπτος για τον «συμβατικό» άνθρωπο. Οι δε εμπειρία να τους παρακολουθείς έστω από την τηλεόραση έχει κάτι το υπερβατικό· το στοιχείο εκείνο που δημιουργεί αληθινούς ήρωες ακόμα και σε μια εποχή που αυτοί είναι της μόδας μόνο στις ταινίες κόμικς. Κι όταν κάποιος από όλους αυτούς πέφτει τραυματισμένος στο παρκέ (όπως συνέβη με τον Γιάννη δυο βράδια πριν) θυμίζοντας πως πρόκειται για άνθρωπο με σάρκα και οστά, αυτό κάνει απλώς την επιστροφή και την επόμενη παράστασή του ακόμα πιο απίστευτη και απολαυστική.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News