Life & Arts Δευτέρα 3/05/2021, 13:25
LIFE & ARTS

Apple: Κρίσιμη δικαστική μάχη με την Epic Games

Apple: Κρίσιμη δικαστική μάχη με την Epic Games

Μία από τις πιο σημαντικές δικαστικές μάχες, που θα καθορίσει τη μοίρα του App Store, ξεκινά σήμερα για την Apple. Για πρώτη φορά ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη που θα διεξαχθεί έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον της της τεχνολογικής εταιρείας η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite.

Η διαμάχη των δύο πλευρών ξέσπασε τον Αύγουστο το 2020 μετά τη διαγραφή του Fortnite από το App Store, κίνηση στην οποία προχώρησε η Apple καθώς η Epic Games προσέφερε αγορές εντός του παιχνιδιού παρακάμπτοντας το κατάστημα εφαρμογών της Apple. Για κάθε αγορά είτε εφαρμογής είτε επιπλέον υπηρεσιών η εταιρεία διακρατεί το 30% του αντίτιμου που καταβάλει ο χρήστης.

Αυτό που έκανε η Epic Games ήταν στην ουσία να προσφέρει αγορές στους χρήστες σε περιβάλλον iOS, μέσα από το Fortnite και όχι από το App Store. Η Apple θέτει ως προϋπόθεση τη χρέωση του 30% σε οποιαδήποτε αγορά αφορά μια εφαρμογή, προκειμένου αυτή να τρέχει σε περιβάλλον iOS. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει εκφράσει τη βεβαιότητα πως η υπόθεση θα αποδείξει πως η Epic παραβίασε σκόπιμα τη συμφωνία της αποκλειστικά για να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από το App Store.

Η Epic Games έχει καταγγείλει επί μακρόν τις χρεώσεις που της έχουν επιβληθεί από την Apple ως εκβιαστικές, ενώ και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Spotify, η Match και Tile έχουν επικρίνει την εταιρεία για άδικες χρεώσεις.

Την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε επιστολή με την οποία ενίσταται στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, για τις χρεώσεις που επιβάλλει στο App Store. Είχε προηγηθεί η καταγγελία της Spotify ότι η Apple επιβάλλει σύστημα αγορών εντός της εφαρμογής του, προκειμένου να μειώσει τις συνδρομές του. Στην ένσταση που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι η αμερικανική εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ως ο βασικός πάροχος εφαρμογών ροής μουσικής στο App Store της. 

Από τη μεριά του εκπρόσωπος της Apple δήλωσε το «επιχείρημα της Ε.Ε. για το Spotify είναι αντίθετο με τον θεμιτό ανταγωνισμό» και πως η εταιρεία είναι «υπερήφανη για το ρόλο» που έχει διαδραματίσει στο να καταστήσει το Spotify τη μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία μουσικής στον κόσμο.

«Το Spotify δεν πληρώνει προμήθεια στην Apple για περισσότερο από το 99% των συνδρομητών του και καταβάλει μόνο προμήθεια 15% για τους υπόλοιπους συνδρομητές που απέκτησαν την εφαρμογή μέσω του App Store. Θέλουν όλα τα οφέλη του App Store, αλλά δεν νομίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τίποτα για αυτά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News