LIFE & ARTS

Το Netflix στήνει «περίπτερο» και στην Σκανδιναβία

Το Netflix στήνει «περίπτερο» και στην Σκανδιναβία

Εχουμε γράψει αρκετές φορές πως για το Netflix, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές ανά τον κόσμο, το ζήτημα που πλέον τίθεται δεν είναι μόνο αυτό της εξάπλωσης αλλά και της… εμβάθυνσης· της στέρεης εγκατάστασης δηλαδή σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, που θα του επιτρέψει να αποκτήσει μόνιμη σχέση με το παγκόσμιο κοινό. Αυτό είναι και το πραγματικό του πλεονέκτημα (προς το παρόν) σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το Netflix φροντίζει να το καλλιεργεί στήνοντας συνεχώς νέους θύλακες παραγωγής, ειδικά στην γεμάτη καταρτισμένους επαγγελματίες ευρωπαϊκή ήπειρο.

Κάπως έτσι η διαδικτυακή πλατφόρμα διαθέτει ήδη γραφεία-βάσεις σε Αμστερνταμ, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ πολύ σύντομα ξεκινούν την λειτουργία τους εκείνα της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης. Σε κάποιες από τις αντίστοιχες χώρες δε, λειτουργούν ήδη και στούντιο που παράγουν ορίτζιναλ υλικό, ενώ όλες τους προμηθεύουν με σειρές και ταινίες την συλλογή του Netflix.

Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, στον κατάλογο πλέον προστίθεται και η Σκανδιναβία με το καινούριο γραφείο που ανοίγει στην Στοκχόλμη να αποτελεί πυρήνα δραστηριότητας και δημιουργικών συνεργασιών που θα προέρχονται από την Σουηδία, την Δανία, την Νορβηγία, την Φινλανδία και την Ισλανδία. Στόχος φυσικά η παραγωγή ακόμα περισσότερου υλικού που θα έρθει να προστεθεί σε ταινίες και σειρές όπως τα επιτυχημένα «Love & Anarchy», «Ragnarok», «The Rain» κ.ά.

«Τώρα είναι η στιγμή να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τα μέλη μας, τους δημιουργούς, τους κινηματογραφιστές, τους συνεργάτες και τις πολιτισμικές κοινότητες της Σκανδιναβίας (…) ώστε να υποστηρίξουμε την περιοχή και να αναδείξουμε την ποικιλία του ταλέντου με το οποίο δουλεύουμε. Για αυτό τον λόγο θα εγκαταστήσουμε άλλη μια μικρή ομάδα εργαζομένων του Netflix στην Κοπεγχάγη σε ένα δορυφορικό γραφείο», δήλωση το στέλεχος του Netflix, Λίνα Μπρουνό.

Η φράση κλειδί εδώ είναι το «ποικιλία του ταλέντου», με την πλατφόρμα να επιδιώκει συνεχώς τα τελευταία χρόνια την συνεργασία με καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου που προέρχονται από διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές. Με τον τρόπο αυτόν ανανεώνει τα δημιουργικά της «κύτταρα», ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζει πιο εύκολα το κοινό των εκάστοτε χωρών. Από την άλλη οι κανόνες και τα στεγανά που σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλει το Netflix, περιορίζουν την εκφραστική ελευθερία με αποτέλεσμα ένα πιο «ελεγχόμενο» και σχετικά ομογενοποιημένο υλικό.

Με πληροφορίες από variety.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News