Life & Arts Παρασκευή 30/04/2021, 10:21
LIFE & ARTS

Η Μυστηριώδης Κυρία της Βαρσοβίας: Η έγκυος μούμια

Η Μυστηριώδης Κυρία της Βαρσοβίας: Η έγκυος μούμια

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε το μοναδικό γνωστό παράδειγμα μιας εγκύου αιγυπτιακής μούμιας. 

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Warsaw Mummy Project και αποκαλύφθηκε στο Journal of Archaeological Science την Πέμπτη.

Το project, που ξεκίνησε το 2015, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εξετάσει τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας. 

Η μούμια, που έως τώρα πιστευόταν ότι ήταν ένας άνδρας ιερέας, διαπιστώθηκε τελικά ότι είναι μία γυναίκα που βρισκόταν στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μία υψηλά ιστάμενη γυναίκα, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, η οποία πέθανε κατά τον 1ο αιώνα π. Χ. 

Χρησιμοποιώντας τη διάμετρο του κεφαλιού του εμβρύου, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μητέρα διένυε την 26η έως την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, όταν πέθανε από άγνωστη αιτία. 

Τέσσερα αντικείμενα, που πιστεύεται ότι είναι τυλιγμένα και ταριχευμένα όργανα, βρέθηκαν στην κοιλιακή κοιλότητα της μούμιας, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έμβρυο δεν αφαιρέθηκε από τη μήτρα. Πιθανολογούν ότι θρησκευτικές πεποιθήσεις σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή ή ενδεχομένως πρακτικές δυσκολίες, απέτρεψαν την αφαίρεση του εμβρύου. 

Οι επιστήμονες ονόμασαν τη μούμια «Μυστηριώδη Κυρία του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας», καθώς οι υποθέσεις για την ταυτότητά της είναι διάφορες. 

Η μούμια δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας το 1826. Ο δωρητής ισχυρίστηκε ότι είχε βρεθεί σε βασιλικούς τάφους της πόλης Θήβας της Αιγύπτου, όμως οι επιστήμονες εξηγούν ότι τον 19ο αιώνα συνηθιζόταν να αποδίδονται οι αρχαιότητες σε τέτοιους γνωστούς τόπους, ώστε να αυξηθεί η αξία τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News