Life & Arts Τρίτη 27/04/2021, 07:51
LIFE & ARTS

Οι μηχανόβιοι συναντούν την… φιλοσοφία σε Youtube και λογοτεχνία

Οι μηχανόβιοι συναντούν την… φιλοσοφία σε Youtube και λογοτεχνία

Στον ωκεανό της ψυχαγωγίας, της πληροφορίας και όλων των ενδιάμεσων που είναι το σημερινό Υoutube, μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα και πραγματικά να φτιάξει μια δική του μίνι εναλλακτική τηλεόραση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Πολλές φορές μάλιστα τις παραγωγές και τις εκπομπές που θα βρει κανείς εκεί θα τις ζήλευαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, όχι μόνο της Ελλαδας αλλά και μεγαλύτερα του εξωτερικού.

Ας πούμε για παράδειγμα πως σε κάποιον, όπως σε εμένα, αρέσουν οι μοτοσυκλέτες. Ανάμεσα στα σχετικά κανάλια που ακολουθώ στο Youtube, έχει προστεθεί εδώ και καιρό το FortNine του Καναδού Ryan F9, ο οποίος με έδρα το Βανκούβερ μας χαρίζει συχνά βίντεο που ξεφεύγουν από τις νόρμες ενός τυπικού review μιας μηχανής ή συμβουλών οδήγησης κ.ο.κ. Μιλάμε για κλιπ 3-20 λεπτών τα οποία μοιάζουν περισσότερο με ταινίες μικρού μήκους, με έξυπνο σενάριο, χιούμορ, εφευρετικές γωνίες κάμερας και άλλα ωραία.

Ενα τέτοιο βίντεο τις προάλλες με τίτλο «Why Do Motorcycle Riders Brag About “Freedom”», όχι απλά με έκανε να θαυμάσω το πόσες εύστοχες και καλοδιατυπωμένες παρατηρήσεις μπορούν να χωρέσουν σε τρεισίμισι λεπτά, αλλά μας θύμισε-σύστησε και το υπέροχο φιλοσοφικό βιβλίο του Ρόμπερτ Πίρσιγκ, «Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσυκλέτας». Και ναι, ένα βίντεο για μηχανές στο Youtube μπορεί άνετα να μιλήσει και περί φιλοσοφίας, ενώ ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι περισσότερο ακριβής και ταυτόχρονα πιο κρυπτικός από όσο φαντάζεστε.

Με δείκτη IQ που ξεπερνούσε το 170 σε ηλικία 9 ετών, ο Πίρσιγκ ήταν από εκείνα τα παιδιά που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στα συμβατικά σχολικά προγράμματα, ούτε (αργότερα) στις συνηθισμένες ακαδημαϊκές πρακτικές. Ενας τέτοιος ενήλικος είναι ο κεντρικός ήρωάς του, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με μοτοσικλέτα, παρέα με τον μικρό γιο του κι ένα φιλικό ζευγάρι, μέσα από τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ενδιάμεσα στις υπέροχες περιγραφές της διαδρομής, το κείμενο παρεμβάλλει τις σκέψεις του ίδιου του Πίρσιγκ πάνω στις διδαχές του Πλάτωνα, σε συνδυασμό με τη βουδιστική φιλοσοφία, για να δημιουργήσει τελικά έναν δικό του προσωπικό στοχασμό. Αυτό δεν σημαίνει πως το βιβλίο είναι τυπικά φιλοσοφικό· επί της ουσίας, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο ταξίδι, η αναζήτηση έχει να κάνει με το αιώνιο κυνήγι της ταυτότητας και τη λύτρωση από τα μεγάλα ερωτήματα, ενώ το εύρημα της διττής προσωπικότητας που χρησιμοποιείται εδώ είναι πραγματικά ιδιοφυές. 

Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από την σειρά Modern Classics του Public.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News