Life & Arts Παρασκευή 23/04/2021, 13:12
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χιλιάδες μνημεία με ένα «κλικ»

Χιλιάδες μνημεία με ένα «κλικ»

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε η διαδικτυακή πύλη με τα κινητά μνημεία του υπουργείου Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση nationalarchive.culture.gr, όπου κοινό και ερευνητές μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε 66.420 μνημεία όλων των ειδών και χρονολογικών περιόδων.

Χιλιάδες μνημεία με ένα «κλικ»-1

Οι χρήστες της διαδικτυακής πύλης μπορούν να αναζητήσουν μνημεία και αντικείμενα από νεολιθικά εργαλεία μέχρι κεραμική κλασικών χρόνων και από ελληνιστικά γλυπτά μέχρι βυζαντινές τοιχογραφίες, μεταβυζαντινές εικόνες και παραδοσιακές φορεσιές. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε με βάση τον φορέα προστασίας των μνημείων, όπως μουσεία (π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) και εφορείες αρχαιοτήτων, το υλικό των αντικειμένων (πηλός, ξύλο, χρυσός, μετάξι, άργυρος κτλ.), το είδος ή τον δημιουργό και το εργαστήριο, όπου αυτά είναι γνωστά. Η ιστοσελίδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί Εκθέσεις με τα αντικείμενα που βρίσκονται στην πλατφόρμα και Συλλογές, όπου προς το παρόν παρουσιάζεται μια συλλογή με τεπελίκια και μια έκθεση παιδικών παιχνιδιών.

Στο ψηφιακό αποθετήριο της διαδικτυακής πύλης υπάρχουν περίπου 680.000 μνημεία, ορατά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία σταδιακά θα εμφανίζονται και στο κοινό, όσο προχωράει η οριστική τεκμηρίωση τους.

Το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων ξεκίνησε το 2014-15 με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ αλλά κινδύνεψε μέχρι και με απένταξη όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση και στην παράδοση των υλικών. Τελικά, το έργο παρελήφθη από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων μέσα στο 2020 και αποδόθηκε χθες στο κοινό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News