Life & Arts Τετάρτη 21/04/2021, 16:24
LIFE & ARTS

Ραντεβού για εμβόλιο: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε

Ραντεβού για εμβόλιο: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε

Η εμφάνιση κάποιων παρενεργειών το πρώτο 48ωρο μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι φυσιολογική, λένε οι γιατροί. Πρόκειται για ένα σημάδι ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι. Σύμφωνα με το Business Insider, όσοι εμβολιάζονται με τα σκευάσματα των Pfizer ή Moderna τείνουν να νιώθουν καταβεβλημένοι μετά τη δεύτερη δόση τους.

«Αυτό το αίσθημα της ανακατωσούρας και της κόπωσης και ο πυρετός οφείλεται στο ότι το σώμα σας παράγει μία καλή ανοσολογική απάντηση», εξηγεί η δρ Σάρον Νάχμαν, του Stony Brook Children’s Hospital.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να διαχειριστεί κάποιος αυτές τις παρενέργειες και να νιώσει καλύτερα.

Αποφύγετε τα παυσίπονα

Το αμερικανικό Centers for Disease Control and Prevention  (CDC) δεν συστήνει τη λήψη παυσίπονων πριν από τον εμβολιασμό, καθώς  κάποια από αυτά μπορεί να μειώσουν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Εάν χρειάζεται να πάρετε κάποιο χάπι μετά το εμβόλιό σας, η Νάχμαν λέει ότι το Tylenol είναι εκείνο που έχει τις μικρότερες πιθανότητες να επηρεάσει την ανοσολογική απάντηση (η δραστική του ουσία είναι η παρακεταμόλη, επομένως αντίστοιχα σκευάσματα στην ελληνική αγορά είναι το Depon, το Panadol, το Apotel κτλ).

«Αμέσως μετά το εμβόλιο, θα προτιμούσα να μην πάρετε τίποτα. Την επόμενη μέρα, όμως, εάν νιώθετε ότι πρέπει να πάρετε κάτι, θα προτιμούσα να πάρετε Tylenol», λέει η γιατρός.

Προτιμήστε φυσικές μεθόδους ανακούφισης του πόνου

To CDC συστήνει στους εμβολιαζόμενους να τοποθετήσουν μία καθαρή και δροσερή πετσέτα πάνω στην περιοχή όπου έκαναν το εμβόλιο, για να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Μία παγοκύστη κάνει επίσης καλή δουλειά, έγραψε στο Twitter ο δρ Λίπι Ρόι, γιατρός στη Νέα Υόρκη.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι οι κινήσεις του εμβολιασμένου χεριού ενισχύουν τη ροή του αίματος και μπορεί να είναι βοηθητικές. Όμως, δεν προτείνεται το μασάζ στην περιοχή, γιατί αυτό θα μπορούσε να εντείνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

Τα ζεστά ντους βοηθούν με τους μυϊκούς πόνους

Περίπου 60% των εμβολιαζόμενων της Moderna, 38% της Pfizer και 33% της Johnson & Johnson βίωσαν μυϊκούς πόνους στις κλινικές έρευνες.

Σύμφωνα με τη δρ Νάχμαν, ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει.

Η ενυδάτωση είναι κλειδί

Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη άφθονων υγρών πριν και μετά τον εμβολιασμό. Παρενέργειες όπως ο πυρετός και  η ναυτία μπορούν να φέρουν αφυδάτωση, ενώ εάν κάποιος είναι αφυδατωμένος, ενδεχομένως να βιώσει  χειρότερες παρενέργειες.

Σύμφωνα με την δρ Νάχμαν, υπάρχει ένα εύκολο κόλπο για να καταλάβει κάποιος εάν πρέπει να πίνει περισσότερο νερό. «Εάν βγάλετε τη γλώσσα σας στον καθρέφτη και τη δείτε άσπρη, δεν είστε ενυδωτωμένοι», λέει.

Μόνο ήπια άσκηση

Εάν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να ασκηθεί μετά το εμβόλιο, δεν είναι κακή ιδέα. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να πιέσουν τον εαυτό τους πέρα από το συνηθισμένο επίπεδο δραστηριότητάς τους και σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ακούνε το σώμα τους.

«Εάν συνηθίζετε να κάνετε μεγάλες διαδρομές με το ποδήλατο, ίσως αυτή να μην είναι η κατάλληλη ημέρα. Εάν το σώμα σας λέει ‘δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι’, μην πιεστείτε να κάνετε διάδρομο ή να πάτε για ποδήλατο», εξηγεί η δρ Νάχμαν.

Πάρτε τη μέρα άδεια μετά τη δεύτερη δόση

Μελέτη του CDC που εξέτασε τις παρενέργειες ανάμεσα σε 1,9 εκατ. εμβολιασμένους Αμερικανούς διαπίστωσε ότι αυτές ήταν περισσότερες και σοβαρότερες μετά τη δεύτερη δόση, στα εμβόλια όλων των εταιρειών.

Εξαίρεση ήταν οι άνθρωποι που είχαν ήδη νοσήσει από Covid-19, οι οποίοι εμφάνισαν συχνότερα παρενέργειες μετά την πρώτη δόση.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί λένε ότι όποιος νιώθει καταβεβλημένος, θα πρέπει να πάρει κάποια άδεια από τη δουλειά του.

Πότε να καλέσετε γιατρό

Το CDC συστήνει στους εμβολιαζόμενους να καλέσουν γιατρό εάν η κοκκινίλα ή ο πόνος στο σημείο της ένεσης επιδεινωθεί μετά το πρώτο 24ωρο όπως και στην περίπτωση που οι παρενέργειες δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Η δρ Νάχμαν έχει δει κάποιους ασθενείς να εμφανίζουν εξάνθημα, το οποίο διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Αυτή η αντίδραση είναι πιο συχνή με το εμβόλιο της Moderna. Το εξάνθημα αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτός και εάν συνοδεύεται από πυρετό, λέει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News