LIFE & ARTS

Σχολή ξυλοναυπηγικής στη Σάμο δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού

Στόχος η διαφύλαξη της παραδοσιακής τεχνικής κατασκευής σκαφών

Σχολή ξυλοναυπηγικής στη Σάμο δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού

Τη δημιουργία Δομής Μαθητείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης για την ξυλοναυπηγική τέχνη αναλαμβάνει να σχεδιάσει το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο τη διαφύλαξη της παραδοσιακής τεχνικής κατασκευής σκαφών.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 11.000 ξύλινα σκάφη, πολλά από τα οποία αποτελούσαν μνημεία της λαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής. Η κύρια «απειλή» των παραδοσιακών σκαφών είναι η επιδοτούμενη καταστροφή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των επαγγελματιών αλιέων και τη λελογισμένη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Η επιδότηση για την καταστροφή ενός ξύλινου σκάφους θα μπορούσε να φτάσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80.000 ευρώ (Καθημερινή, 15/7/2018).

Σχολή ξυλοναυπηγικής στη Σάμο δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού-1

Το ΥΠΠΟΑ ενέταξε την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013 και την επόμενη χρονιά θα υποβάλει φάκελο για την εγγραφή της παραδοσιακής τεχνικής στους διεθνείς καταλόγους προστασίας.

Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδα και την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών της νέας σχολής θα αναλάβει το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγίου, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Πρόεδρό του τμήματος, Ανδρέα Παπασαλούρο. Η Σχολή Θετικών Επιστημών συμμετέχει επίσης και στο έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου στο Ηραίο της Σάμο. Η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος σπουδών θα γίνει στο Εργαστήριο Συντήρησης σκαφών του Μουσείου. Παρόμοιες σχολές κατάρτισης στην ξυλοναυπηγική λειτουργούν σε χώρες της Ευρώπης και στη γειτονική Τουρκία.

«Στις περιοχές όπου συντηρούνται ακόμη παλιά καρνάγια, είναι δυνατή η δημιουργία θεματικών Πολιτιστικών Διαδρομών. Η διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης και η αναγέννησή της μέσα σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους ναυτικού, όπως το ελληνικό» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News