LIFE & ARTS

Με μπάτζετ – ρεκόρ ο τηλεοπτικός «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»

Με μπάτζετ – ρεκόρ ο τηλεοπτικός «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»

Ολα τα ρεκόρ στην ιστορία της τηλεόρασης αναμένεται να σπάσει η μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στην μικρή οθόνη, η οποία βρίσκεται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια στα σκαριά από την πλατφόρμα του Amazon Prime. Τουλάχιστον σε επίπεδο μπάτζετ και παραγωγής. Με τις αρχικές εκτιμήσεις να μιλούν για ένα κόστος περίπου μισού δισ. δολαρίων για τους πρώτους δύο κύκλους της σειράς, φαίνεται πως το στούντιο της Amazon αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση· όπως έκανε πρόσφατα γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης και Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας -εκεί γυρίζεται και ο καινούριος «Αρχοντας»- τελικά μόνο η πρώτη σεζόν θα κοστίσει 465 εκατ. δολάρια.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους το «Game of Thrones», η ακριβότερη δηλαδή σειρά μέχρι σήμερα στην τηλεοπτική ιστορία, είχε κόστος περίπου 100 εκατ. δολάρια στους τελευταίους, πιο δαπανηρούς κύκλους της. Η δε κινηματογραφική τριλογία του έπους του Τζ. Ρ. Τόλκιν είχε συνολικό προϋπολογισμό λίγο παραπάνω από 300 εκατ. δολάρια.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Νεοζηλανδός υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο νούμερο μάλλον με ανάμεικτα συναισθήματα, αισιοδοξίας και ανησυχίας. Βλέπετε μια τέτοια εκτόξευση του προϋπολογισμού συνεπάγεται σημαντική συνδρομή και από την πλευρά του νησιωτικού κράτους, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 114 εκατ. δολάρια σε επιστροφή, μέσω του συστήματος cash rebate. Κι αυτά, όπως είπαμε, μόνο για τον πρώτο κύκλο.

Από την άλλη μια (πολύ πιθανή) παγκόσμια επιτυχία της σειράς, μπορεί να αποβεί ευεργετική για την Νέα Ζηλανδία, ανανεώνοντας τα τουριστικά κύματα των φαν που έφτασαν στην χώρα στις αρχές του 2000, με τον «Άρχοντα» του Πίτερ Τζάκσον.

Υπενθυμίζουμε πως η καινούρια σειρά δεν θα είναι επανάληψη όσων έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη, αλλά επί της ουσίας ένα πρίκουελ που θα μας ταξιδέψει πίσω στην ιστορία του κόσμου του Τόλκιν. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη των παραγωγών: «Η επικείμενη σειρά του στούντιο της Amazon, φέρνει για πρώτη φορά στην οθόνη του ηρωικούς θρύλους της τραγουδισμένης Δεύτερης Εποχής της Μέσης Γης. Αυτό το επικό δράμα τοποθετείται χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα του «Χόμπιτ» και του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν, και θα στείλει τους θεατές πίσω σε μια εποχή στην οποία μεγάλες δυνάμεις σφυρηλατήθηκαν, βασίλεια ανήλθαν στη δόξα και κατέπεσαν, απροσδόκητοι ήρωες δοκιμάστηκαν, η ελπίδα κρεμόταν από την λεπτότερη κλωστή και το μεγαλύτερο κακό που γέννησε η πένα του Τόλκιν απείλησε να σκεπάσει όλον τον κόσμο με σκοτεινιά. Ξεκινώντας από μια περίοδο σχετικής ειρήνης, η σειρά ακολουθεί μια ομάδα χαρακτήρων, γνώριμων αλλά και καινούριων, καθώς εκείνοι αντιμετωπίζουν το φοβερό ξύπνημα του κακού στη Μέση Γη. Από τα πιο σκοτεινά βάθη των Ομιχλιασμένων Βουνών, ως τα μαγευτικά δάση της ξωτικό-πρωτεύουσας του Λίντον, το απίθανο νησιωτικό βασίλειο του Νούμενορ και τις πιο μακρινές γωνιές του χάρτη, αυτά τα βασίλεια και οι χαρακτήρες θα δημιουργήσουν μια κληρονομιά που θα ζήσει πολύ αφού θα έχουν εξαφανιστεί».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News