Life & Arts Δευτέρα 19/04/2021, 09:28
LIFE & ARTS

Vera Gedroits: Η πρωτοπόρος Ρωσίδα χειρουργός που τιμά με doodle της η Google

Vera Gedroits: Η πρωτοπόρος Ρωσίδα χειρουργός που τιμά με doodle της η Google

Την 151η επέτειο από τη γέννηση της Ρωσίδας χειρουργού, ποιήτριας και συγγραφέως Vera Gedroits τιμά με το σημερινό της doodle η Google. H Vera Gedroits ήταν η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μία από τις πρώτες γυναίκες – καθηγήτριες χειρουργικής παγκοσμίως που έσωσε αμέτρητες ζωές σε εμπόλεμες συνθήκες χάρις στο σθένος της.

Η Vera Ignatievna Gedroits γεννήθηκε το 1870 στο Κίεβο (τμήμα της ρωσικής αυτοκρατορίας την εποχή εκείνη) και ήταν μέλος μίας εξέχουσας οικογένειας λιθουανικής καταγωγής. Προς το τέλος της εφηβείας της έφυγε από τη Ρωσία για να σπουδάσει ιατρική στην Ελβετία. Επέστρεψε στη χώρα στα τέλη του 20ού αιώνα και σύντομα ξεκίνησε την πρωτοποριακή ιατρική καριέρα της ως χειρουργός.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας – Ιαπωνίας το 1904, εργάστηκε ως εθελόντρια γιατρός σε μονάδα του Ερυθρού Σταυρού, όπου πραγματοποίησε με επιτυχία πολύπλοκες επεμβάσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μετά τις υπηρεσίες της στο πεδίο της μάχης, εργάστηκε ως χειρουργός για τη ρωσική βασιλική οικογένεια. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Κίεβο, όπου διορίστηκε καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 1929.

Συνέγραψε αρκετά επιστημονικά άρθρα και μελέτες, αλλά το ταλέντο της στη συγγραφή δεν περιορίστηκε στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα. Δημοσίευσε πολλές συλλογές ποιημάτων, αλλά και τα απομνημονεύματά της, στα οποία εξιστορούσε την προσωπική της διαδρομή.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News