Life & Arts Τετάρτη 14/04/2021, 09:40
LIFE & ARTS

Ιωάννης Γουτεμβέργιος: Αφιερωμένο στον πατέρα της τυπογραφίας το σημερινό doodle της Google

Ιωάννης Γουτεμβέργιος: Αφιερωμένο στον πατέρα της τυπογραφίας το σημερινό doodle της Google

Τον «πατέρα» της τυπογραφίας Ιωάννη Γουτεμβέργιο τιμά με το σημερινό της doodle η Google, 21 χρόνια μετά την αναδρομική έκθεση που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο Μουσείου του Γουτεμβέργιου.

Παρότι μεγάλο μέρος της ζωής του καλύπτεται από μυστήριο, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι γεννήθηκε περίπου το 1400 στο Μάιντς της  Γερμανίας και ότι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως τεχνίτης χρυσού.

Παρότι δεν εφηύρε ο ίδιος την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της και ο πρώτος που ολοκλήρωσε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων.

Άρχισε να πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες και τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται το 1436 οπότε εκτυπώνει λαϊκά θρησκευτικά βιβλία. Έπειτα από πολλές προσπάθειες πετυχαίνει, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας, η οποία και εγκαινίασε τη νεότερη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη -βασισμένη στη γνώση- οικονομία και τη διάδοση της μάθησης στις μάζες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News