LIFE & ARTS

«Αντιδραστική» νομοθεσία, καλλιτεχνικά «αντίποινα»

«Αντιδραστική» νομοθεσία, καλλιτεχνικά «αντίποινα»

Εναν ακόμη τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί και να αντιδράσουν απέναντι σε πολιτικές αποφάσεις που θεωρούν άδικες και αντικοινωνικές, έδειξαν πρόσφατα ο Γουίλ Σμιθ και ο σκηνοθέτης Αντουάν Φουκούα («Ημέρα Εκπαίδευσης»). Οι δυο τους ανακοίνωσαν πως αποσύρουν την παραγωγή της καινούριας ταινίας με τίτλο «Emancipation» που ετοιμάζουν για την πλατφόρμα της Apple TV, από την Πολιτεία της Τζόρτζια, μετά την υπερψήφιση από την τελευταία «απαράδεκτων» εκλογικών ρυθμίσεων.

Οι τελευταίες, έργο του Ρεπουμπλικανού Κυβερνήτη της Πολιτείας, Μπράιαν Κέμπ, τέθηκαν σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου και επί της ουσίας κάνουν πιο δύσκολη την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και γενικώς κάθε κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν στις περασμένες εκλογές, θέλοντας προφανώς να βεβαιώσουν πως το «λάθος» δεν θα επαναληφθεί.

«Σε αυτή την χρονική στιγμή, το Εθνος συμφιλιώνεται με επιτέλους με την ιστορία του και επιχειρεί να εξαφανίσει τις εστίες θεσμικού ρατσισμού, ώστε να πετύχει αληθινή φυλετική δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε, με καθαρή συνείδηση, να παρέχουμε οικονομική στήριξη σε μια [πολιτειακή] κυβέρνηση, η οποία περνά αντιδραστικούς εκλογικούς νόμους, σχεδιασμένους να περιορίσουν την πρόσβαση των ψηφοφόρων. Οι νέοι εκλογικοί νόμοι της Τζόρτζια θυμίζουν ρυθμίσεις που πέρασαν στο τέλος της Παλινόρθωσης για να εμποδίσουν την ψήφο πολλών Αμερικανών. Δυστυχώς νιώθουμε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε την παραγωγή της ταινίας μας από την Τζόρτζια σε κάποια άλλη Πολιτεία», ήταν η πλήρης ανακοίνωση των συντελεστών, με το έξτρα κόστος που θα αναλάβουν με αυτή τους την απόφαση να υπολογίζεται περίπου στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη το ίδιο το φιλμ έχει για θέμα του το ταξίδι ελευθερίας ενός Αφρομερικανού σκλάβου (Γουίλ Σμιθ), ο οποίος το σκάει από την φυτεία του αφεντικού του στην Λουιζιάνα κατευθυνόμενος προς τον βορρά, μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η συγκεκριμένη παραγωγή, όσο και πολλές ακόμα, ανάμεσά τους και πελώρια μπλοκμπάστερ της Ντίσνεϊ, επιλέγουν την Τζόρτζια για τα γυρίσματά τους, λόγω των ευνοϊκών όρων του συστήματος cash rebate που εφαρμόζει η συγκεκριμένη Πολιτεία· με τη σειρά της η τελευταία υπολογίζει πολύ στην ανάπτυξη και τις δουλειές που φέρνουν μαζί τους τα χολιγουντιανά φιλμ. Ηδη πάντως, οι αντιδράσεις για την καινούρια νομοθεσία εξαπλώνονται και εκτός καλλιτεχνικών κύκλων, με την Coca-Cola και την αεροπορική Delta Airlines (εδρεύουν στην Τζόρτζια) να εκδίδουν επίσης ανάλογες ανακοινώσεις αποδοκιμασίας.

Με πληροφορίες από slashfilm.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News