Life & Arts Σάββατο 10/04/2021, 14:44
LIFE & ARTS

Skylab 4: Τι πραγματικά συνέβη στην πρώτη απεργία στο διάστημα;

Skylab 4: Τι πραγματικά συνέβη στην πρώτη απεργία στο διάστημα;

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που τρεις αστροναύτες στον αμερικανικό διαστημικό σταθμό Skylab βγήκαν εκτός αποστολής. Η επικοινωνία τους με τη Γη διεκόπη και πολύ γρήγορα διέρρευσαν πληροφορίες, που τους ήθελαν να κάνουν… απεργία. Ήταν η πρώτη και μοναδική τέτοια «ανταρσία» από πλήρωμα στο διάστημα, όπως αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της εποχής. Αλλά είναι όντως έτσι τα πράγματα. 

Ο Εντ Γκίμπσον, ο μόνος από το πλήρωμα που εξ ακολουθεί να είναι εν ζωή, μίλησε στο BBC και υποστηρίζει ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι σταμάτησαν να εργάζονται. Όπως εξηγεί, λίγο αφότου έφτασαν στον διαστημικό σταθμό ο συνάδελφός του Μπιλ Πογκ ασθένησε. Ήταν κάτι απροσδόκητο,  καθώς ο Μπιλ είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο “Iron Belly” κατά την εκπαίδευσή τους στο Johnson Space Center στο Χιούστον, χάρη ακριβώς στις αντοχές του. Μπορούσε να κάθεται επί ώρα σε μία καρέκλα που στιφογύριζε συνεχώς κουνώντας το κεφάλι του προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να ζαλίζεται. Στην πρώτη του επίσκεψη στο διάστημα όμως τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο δύσκολα.

Ο Πογκ είχε συνεχώς ναυτία και το τριμελές πλήρωμα άρχισε να αποθαρρύνεται. Ήταν η τέταρτη και τελευταία αποστολή στον Skylab και η NASA είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η αποστολή των 84 ημερών ήταν η μακροβιότερη έως τότε, αλλά το πρόγραμμά της ήταν πολύ σφιχτό. Οι αστροναύτες είχαν κάθε μέρα πολλά έργα να εκτελέσουν. 

Η NASA αναγνωρίζει σήμερα ότι οι υπεύθυνοι που οργάνωσαν την αποστολή δεν είχαν δώσει στο πλήρωμα την απαιτούμενη περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες εργασίας και τους είχαν παραφορτώσει με καθήκοντα. Οι αστροναύτες αισθανόμενοι την πίεση έκαναν το πρώτο τους λάθος. «Θέλαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πώς θα οργανωθούμε πριν προκαλέσουμε μεγάλη ταραχή στη NASA και έτσι αποφασίσαμε κακώς να μην τους πούμε από την αρχή ότι ο Μπιλ είχε αρρωστήσει» λέει ο Πογκ. 

Αλλά είχαν ξεχάσει πως όλα όσα έλεγαν ηχογραφούνταν και υπήρχε μία αποστολή ελέγχου που τους άκουγε. Δέχθηκαν σοβαρές επιπλήξεις για το γεγονός ότι δεν ανέφεραν την ασθένεια και αό εκείνη τη στιγμή κάθε επικοινωνία με τη Γη άρχιζε με έναν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων, οδηγιών και παράλογων απαιτήσεων για εργασία που ξεπερνούσε ακόμη και τις 16 ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις με την ομάδα ελέγχου στη Γη να είναι τεταμένες.

Ο επικεφαλής της αποστολής Τζέραλντ Καρ ακούστηκε να λέει στον ασύρματο: «Δεν έχουμε δουλέψει ποτέ 16 ώρες τη μέρα για 84 συνεχόμενες μέρες στο έδαφος. Δεν πρόκειται να το κάνουμε στο διάστημα». Λίγο αργότερα απενεργοποίησε τον ασύρματο και τα μέλη του πληρώματος μπόρεσαν να απολαύσουν μία ολόκληρη ημέρα με ησυχία και με τους δικούς τους ρυθμούς, την ώρα που στο Χιούστον επικρατούσε πανικός. Αλλά «απεργία δεν έγινε. Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε. Δουλέψαμε απλώς πιο ανθρώπινα». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News