Life & Arts Δευτέρα 5/04/2021, 16:11
LIFE & ARTS

Ο Kurt Cobain και οι Nirvana «συνθέτουν» ξανά με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Ο Kurt Cobain και οι Nirvana «συνθέτουν» ξανά με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από όταν ο τραγουδιστής των Nirvana Κερτ Κομπέιν, έδωσε τέλος πρόωρα στη ζωή του και παράλληλα στην πορεία του ίσως πιο επιδραστικού συγκροτήματος στην εποχή του στη rock σκηνή.

Το 1994 η σκηνή του Σιάτλ και το είδος μουσικής από την πόλη το grunge είχαν κατακτήσει όχι μόνο τους οπαδούς της rock, άλλα και όλο τον κόσμο και η αυτοκτονία του Κομπέιν για πολλούς σηματοδότησε το τέλος της εποχής αυτής.

Ποια θα ήταν η εξέλιξη των Nirvana και ολόκληρης της σκηνής του Σιάτλ αποτελούν πλέον εικασίες και σενάρια, το μόνο σίγουρο είναι πως ο χαρακτηριστικός ήχος του συγκροτήματος που έβαλε τις βάσεις ούτως ώστε η grunge να ξεφύγει από τα στενά όρια της αμερικανικής πόλης, έμεινε στις όποιες ηχογραφήσεις είχε προλάβει να κάνει στη σύντομη δισκογραφική του πορεία. 

Όμως σήμερα με την τεχνολογία να κάνει θαύματα έχοντας τη βοήθεια της τεχνητής και της επαυξημένης νοημοσύνης, ένα τραγούδι των Nirvana, βασισμένο στις μουσικές νόρμες και στο ύφος του συγκροτήματος είναι πραγματικότητα. 

Το τραγούδι των Nirvana με τίτλο «Drowned In The Sun», αποτελεί μέρος του project του οργανισμού Over The Bridge, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, συνθέτονται τραγούδια καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους χρόνια, όπως ο Κερτ Κομπέιν, ο τραγουδιστής των Doors Τζιμ Μόρισον και η Έιμι Γουάινχαουζ. Εξού και η ονομασία του project «Lost Tapes Of The 27 Club».

Στην περίπτωση του τραγουδιού των Nirvana, το μόνο «ζωντανό» είναι η φωνή του Έρικ Χόγκαν, του ηγέτη ενός συγκροτήματος που αναβιώνει το θρυλικό συγκρότημα του Σιάτλ. Οι στίχοι όπως και η σύνθεση του τραγουδιού έχουν γίνει με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης Magenta της Google, το οποίο αποτυπώνει το μουσικό ύφος κάθε καλλιτέχνη ή συγκροτήματος. Το πρόγραμμα αυτό ανέλυσε περί των 20 τραγουδιών και με τη βοήθεια του αλγορίθμου του συνέθεσε το τραγούδι των Nirvana .

www.losttapesofthe27club.com

moneyreview.gr με πληροφορίες από Rolling Stone 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News