Life & Arts Παρασκευή 2/04/2021, 09:04
LIFE & ARTS

Η Sony αγόρασε τα τραγούδια του Πολ Σάιμον

Η Sony αγόρασε τα τραγούδια του Πολ Σάιμον

Και ο Πολ Σάιμον φαίνεται πως ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Μπομπ Ντίλαν, όχι όμως στη μουσική αλλά στην πώληση του καταλόγου των τραγουδιών του. Η Sony Music Publishing ανακοίνωσε την εξαγορά των δικαιωμάτων των τραγουδιών που έγραψε ο Πολ Σάιμον, του πασίγνωστου δίδυμου Simon & Garfunkel, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τραγούδια – θρύλοι, όπως το “Mrs. Robinson”, το “Sound of Silence”, το “Graceland” κ.ά.

«Χαίρομαι που η Sony Music Publishing θα είναι ο φύλακας των τραγουδιών μου για τις επόμενες δεκαετίες. Ξεκίνησα την καριέρα μου στην Columbia/ Sony Records και μου φαίνεται σαν φυσική εξέλιξη να συνεργάζομαι με την Publishing», σημείωσε ο Πολ Σάιμον.

«Ο Πολ Σάιμον είναι ένας εκπληκτικός, σπάνιος, στιχουργός τα έργα του οποίου παραμένουν επιδραστικά στον πολιτισμό και τη συνείδηση μας», δήλωσε ο Publishing CEO της Sony Music, Τζον Πλατ. Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση των τραγουδιών την περασμένη Τετάρτη, χωρίς όμως να ανακοινώσει την οικονομική συμφωνία.

Ο Ντιλαν πούλησε τον δικό του κατάλογο για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια στη Universal, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ενώ η Στιβι Νικς εισέπραξε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για τη συμφωνία που έκανε με την Primary Wave. Αντίστοιχες συναλλαγές έκαναν οι Νιλ Γιανγκ, Μικ Φλιτγουντ και Λίντσεϊ Μπάκινγχαμ μέσα στο 2020.

Φαίνεται ότι δημιουργείται μια νέα αγορά δικαιωμάτων στην οποία ανταγωνίζονται νέες εταιρείες (Hipgnosis Songs, Primary Wave) και παλιές (Sony, Universal) για τη διαχείριση των τραγουδιών και την «αναβίωση» παλιών αλλά διάσημων τραγουδιών μέσω ταινιών, διαφημιστικών ή και υπηρεσιών streaming, ανεβάζοντας την αξία τους. Οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί φαίνεται ότι προτιμούν να πουλάνε πολύ ακριβά και άπαξ, παρά να «κυνηγάνε» τις μελλοντικές αποδόσεις των δικαιωμάτων τους.  

Με πληροφορίες από Sony Music Publishing, Rolling Stone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News