LIFE & ARTS

Αποχώρηση με παρασκήνιο από τη γαλλική Hachette Livre

Αποχώρηση με παρασκήνιο από τη γαλλική Hachette Livre

Χώρισαν οι δρόμοι του Αρνό Νουρί, του ισχυρού προέδρου και CEO του γαλλικού εκδοτικού οίκου Hachette Livre, με την μητρική εταιρεία Lagardere, προκαλώντας προβληματισμό αλλά όχι έκπληξη στη βιομηχανία του βιβλίου.

Ο Αρνό Νουρί ήταν στο τιμόνι του τρίτου μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου διεθνώς από το 2001, απέναντι στην Penguin Books και στην HarperCollins, και πιστώνεται στον ίδιο η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εκδόσεων και η αναγνωρισιμότητα τους. Ωστόσο, οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα σε συνέντευξη του στη γαλλική LeMonde φαίνεται ότι άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στους μετόχους της μητρικής Lagardere.

«Ο στόχος για την Hachette είναι να παραμείνει μέσα στο γκρουπ (της Lagardere). Πρέπει να αποφευχθεί κάθε σκέψη να διαλυθεί η Hachette», είπε ο Νουρί στη LeMonde παίρνοντας θέση στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των μεγαλομετόχων για τη συνένωση του εκδοτικού οίκου με την μικρότερη Editis της Vivendi.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της Lagardere ελέγχει η Vivendi του δισεκατομμυριούχου Vincent Bollore, ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν ο επίσης βαθύπλουτος Bernard Arnault του οίκου πολυτελούς ειδών LVMH και το επενδυτικό fund Amber Capital. Ωστόσο, τον τελικό λόγο στις αποφάσεις της Lagardere έχει ο γιος του ιδρυτή της, Arnaud Lagardere. Η εταιρεία έχει στην κατοχή αρκετά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, όπως το Paris Match, αλλά οι κύριες δραστηριότητες της αφορούν τις εκδόσεις και τη λιανική πώληση ταξιδιωτικών ειδών. Ωστόσο, τελευταία υπάρχουν αναφορές για αντεγκλήσεις μεταξύ των μετόχων σχετικά με το μέλλον της εταιρείας με τη διαμόρφωση «συμμαχιών» που πιέζουν για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Lagardere και τη συγχώνευση με την Editis, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στη Γαλλία μετά τη Hachette Livre.

Η αποχώρηση του Νουρί, όσο και αν παρουσιάστηκε ως «βελούδινο διαζύγιο», ίσως ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές που θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου εκδοτικού οίκου. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Πιέρ Λερουά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lagardere και με εμπειρία στο χώρο των εκδόσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, The Bookseller

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News