Life & Arts Παρασκευή 26/03/2021, 13:15 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ
LIFE & ARTS

Ο δρόμος προς την κυκλοφορία της ταινίας “Zack Snyder’s Justice League”

Ο δρόμος προς την κυκλοφορία της ταινίας “Zack Snyder’s Justice League”

Οι φανς και ο Zack Snyder κατάφεραν να πείσουν τη Warner Bros. να κυκλοφορήσει το “Justice League: The Snyder Cut” μέσα από μία αμείλικτη και δυναμική διαδικτυακή καμπάνια.

Το 2017, όταν κυκλοφόρησε η ταινία της Warner Bros. “Justice League“, οι θαυμαστές της DC περίμεναν πώς και πώς να δούν τους αγαπημένους τους χαρακτήρες στην μεγάλη οθόνη. Η αποδοχή της ταινίας τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς ήταν αρκετά αρνητική και, αμέσως, μετά την πρεμιέρα οι φανς άρχισαν μία καμπάνια για το #ReleaseTheSnyderCut. Κάτι που έγινε πραγματικότητα μετά από 4,5 χρόνια!

Η κυκλοφορία της ταινία “Zack Snyder’s Justice League” μέσα από την streaming πλατφόρμα HBO Max και τις υπηρεσίες Cosmote TV και Vodafone TV στην Ελλάδα, αποτελεί μία μεγάλη νίκη των θαυμαστών των κόμικς της DC, αλλά και του ίδιου του Zack Snyder και της Deborah Snyder που κατάφεραν να διηγηθούν την ιστορία που ήθελαν. Η κυκλοφορία του “Snyder Cut”, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλάζει πολλά πράγματα τόσο για το ίδιο το Hollywood, όσο και για την κοινότητα των φανς διαφόρων σειρών και ταινιών.

Για να φτάσουμε στην κυκλοφορία/ ορόσημο της ταινίας, όμως, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η αρχή έγινε με το Man of Steel

Μετά από μία δικαστική διαμάχη με τις οικογένειες των δημιουργών του χαρακτήρα του Superman, Jerry Siegel και Joe Shuster, η Warner Bros. έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα τις προετοιμασίες για τη δημιουργία καινούριων ταινιών με πρωταγωνιστή τον πρώτο υπερήρωα, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσει λεφτά στις οικογένειες των δύο δημιουργών. Ο Christopher Nolan ανέλαβε την παραγωγή της νέας ταινίας, ενώ, προώθησε και το σενάριο του David S. Goyer στην Warner Bros. Το 2010, ο Zack Snyder αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει την πολυαναμενόμενη ταινία.

Τελικά, το “Man of Steel” κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιουνίου 2013 και, ενώ, οι κριτικές δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, οι φανς του υπερήρωα κάνουν λόγο για την μεταφορά του Superman στον 21ο αιώνα και θεωρούν επιτυχημένη την επιλογή του Henry Cavill ως πρωταγωνιστή. Η νέα εκδοχή του Ανθρώπου από Ατσάλι είχε ως βάση της (και άμεση έμπνευση) την ιστορία του Ιησού και παρουσίαζε τον ήρωα ως έναν καινούριο Μεσσία, που βρίσκεται συνεχώς σε εσωτερική μάχη για το είναι σωστό να κάνει.

Η ταινία συγκέντρωσε ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές για το εκρηκτικό φινάλε της και την ισοπέδωση ενός μεγάλου κομματιού της Metropolis, της πόλης που ζει ο Superman. Μάλιστα, πολλοί σημείωσαν πως έλειπε η ανθρώπινη παρουσία και ο πόνος της τόσης μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η τελική μάχη του Superman με τον Zod.

Το Batman v. Superman: Dawn of Justice έρχεται να τα αλλάξει όλα

Μετά την εισπρακτική επιτυχία του “Man of Steel”, η Warner Bros. αποφάσισε να συνεχίσει με το DCEU (όπως θα ονομαστεί αργότερα) και να αφήσει τον Zack Snyder να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο για τους αγαπημένους χαρακτήρες των κόμικς στην μεγάλη οθόνη. Ο Snyder επαναφέρει τον David S. Goyer και φέρνει τον Chris Terrio για να συνυπογράψουν το σενάριο της νέας ταινίας και να δώσουν ένα ακόμα κομμάτι του παζλ του οράματος του σκηνοθέτη για αυτούς τους ήρωες.

Το “Batman v. Superman: Dawn of Justice” είχε ως έμπνευση ιστορίες όπως τα “The Dark Knight Returns” του Frank Miller και το “Death of Superman”.

Τελικά, η ταινία κυκλοφορεί στις 25 Μαρτίου 2016 και προκαλεί την άμεση αντίδραση φανς και κριτικών. Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν το όραμα του Snyder για τους δύο υπερήρωες, την πλοκή, αλλά και τα στοιχεία για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό σύμπαν της DC που φάνηκαν να μην έχουν προστεθεί οργανικά στην ταινία. Η ατάκα που έφερε κοντά τους δύο υπερήρωες, το γνωστό “Save Martha” έγινε αμέσως meme και συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια.

Η ταινία το πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας της συγκέντρωσε $166 εκ. και είχε, τότε, το μεγαλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα στο box office. Την δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορία της, όμως, έπεσε 81,2% και, από εκεί και έπειτα, δεν κατάφερε να ανακάμψει και έφτασε, μόλις, τα $873,6 εκ. σε εισπράξεις. Πολύ κάτω από το $1 δισ. στο οποίο ήλπιζε η Warner Bros.

Σήμερα, μετά την κυκλοφορία και του Ultimate Edition, που δίνει στην πλοκή τον χώρο και το χρόνο για να “αναπνεύσει” και να καταλάβει καλύτερα ο θεατής το τι ήταν αυτό που ώθησε τους δύο υπερήρωες στη σύγκρουση, αλλά και να κατανοήσει το σχέδιο του Lex Luthor, η ταινία θεωρείται cult. Μάλιστα, έχει βρει και ένα κοινό που την υπερασπίζεται όσο περισσότερο μπορεί.

Στο σημείο, όμως, αυτό άρχισαν τα δύσκολα για τον Snyder και τη συνεργασία του με την Warner Bros.

Και φτάνουμε στο “Justice League”

Ο Zack Snyder είχε αναλάβει να σκηνοθετήσει την ταινία “Justice League” που θα έφερνε στην μεγάλη οθόνη την ιστορική ομάδα με τους αγαπημένους μας χαρακτήρες των κόμικς της DC. Στην ταινία θα βλέπαμε για πρώτη φορά τους The FlashAquamanCyborg, αλλά και την επιστροφή των Wonder WomanBatman και Superman.

Ο Snyder είχε ένα συγκεκριμένο όραμα για την μεγάλη αυτή team-up ταινία, όμως, μία οικογενειακή τραγωδία τον έκανε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.  Η κόρη του Autumn αυτοκτόνησε τον Μάρτιο του 2017 και, έτσι, ο σκηνοθέτης, μαζί με την γυναίκα του Deborah Snyder, παραγωγό της ταινίας, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα γυρίσματα και να επικεντρωθούν στην οικογένειά τους τις δύσκολες αυτές ώρες.

Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν, τότε, ότι πέρα από το τραγικό αυτό γεγονός, ο Zack Snyder δεχόταν πιέσεις από τη Warner Bros. για να μικρύνει σε διάρκεια την ταινία που ετοίμαζε και να βάλει περισσότερο χιούμορ στην πλοκή. Κάτι που ο ίδιος αρνούνταν…

Και εφόσον δε θα μάθουμε ποτέ τι έγινε πίσω από τις κάμερες, ας συνεχίσουμε με τον Joss Whedon.

Το “Josstice League” είναι γεγονός

Μετά την αποχώρηση του Zack Snyder, η Warner Bros. στράφηκε στον Joss Whedon για να αναλάβει τα σκηνοθετικά καθήκοντα για το “Justice League”. Ο Whedon είχε προηγούμενη πείρα από ταινίες με υπερήρωες, καθώς ήταν αυτός που ένωσε τους “Avengers” στην ομώνυμη ταινία και σκηνοθέτησε και το “Avengers: Age of Ultron”.

Ο Whedon, λοιπόν, αποφάσισε να μην ακολουθήσει το όραμα του Zack Snyder και να φέρει την ταινία περισσότερο στα μέτρα του. Έτσι, γύρισε από την αρχή ένα μεγάλο μέρος της ταινίας (πολλοί κάνουν λόγο ότι, τελικά, είδαμε μόνο το 20% της ταινίας που ετοίμαζε ο Snyder) και έβαλε ένα βεβιασμένο χιούμορ που δεν εξυπηρετεί τους χαρακτήρες που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα στο DCEU.

Ας μην μιλήσουμε για το περιβόητο μουστάκι του Henry Cavill που έπρεπε να αφαιρεθεί με τη χρήση οπτικών εφέ, καθώς, ο ηθοποιός βρισκόταν στη μέση γυρισμάτων για το “Mission Impossible: Fallout”…

Το “Josstice League”, όπως το ονόμασαν μετά οι φανς, κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου 2017 και ήταν μία κριτική και εισπρακτική αποτυχία.

#ReleaseTheSnyderCut

Σχεδόν, αμέσως μετά την άφιξη της ταινίας στους Κινηματογράφους, οι υποστηρικτές του Snyder άρχισαν να οργανώνονται στο Vero έχοντας μία και μόνο απαίτηση από την Warner Bros. #ReleaseTheSnyderCut!

Η υπηρεσία Vero αποτελεί το ψηφιακό αρχηγείο για τους οπαδούς της Snyder από το 2017. Τότε, ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί για πρώτη φορά με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να κυκλοφορήσει το προσωπικό του έργο “Snow Steam Iron”, μια ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο iPhone. Η κινηματογραφική κοινότητα χρησιμοποιεί το Vero εδώ και αρκετό καιρό, καθώς τους προσελκύουν οι διάφορες διευκολύνσεις που διαθέτει, από το μοντέλο χωρίς διαφημίσεις, χωρίς αλγόριθμους, έως τη δυνατότητα βίντεο μεγάλης διάρκειας σε HD και τη δυνατότητα σύστασης ταινιών.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News