LIFE & ARTS

Οι μεγάλοι του Χόλιγουντ βιογραφούνται

Οι μεγάλοι του Χόλιγουντ βιογραφούνται

Λίγο η διαφαινόμενη επιτυχία του «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ με τις δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες, λίγο η σεναριακή πενία, η οποία μαστίζει εδώ και περίπου μια δεκαετία το Χόλιγουντ, και ξαφνικά η αυτοαναφορά πάει να μετατραπεί σε κινηματογραφική τάση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν δύο καινούρια πρότζεκτ που ξεκινούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τη ζωή και το έργο δύο κινηματογραφιστών που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την σύγχρονη ιστορία του σινεμά: τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για ντοκιμαντέρ, αλλά για ταινίες μυθοπλασίας, από αυτές που είναι σχεδιασμένες να συνδυάσουν την βιογραφία με τους λαμπερούς πρωταγωνιστές και την επιτυχία στο box office. Ξεκινώντας από τον πρώτο, τα ρεπορτάζ από την Αμερική αναφέρουν πως το «Francis and the Godfather» θα αφηγηθεί την ιστορία πίσω από την δημιουργία του εμβληματικού «Νονού», η οποία, όπως λέγεται, αποτελεί «σαιξπηρικών προδιαγραφών δράμα» από μόνη της.

Τον ρόλο του μεγάλου σκηνοθέτη, ο οποίος εκείνη την εποχή βρίσκονταν στα 31 του, θα αναλάβει ο Οσκαρ Αϊζακ, ενώ το πλούσιο καστ συμπληρώνουν ακόμα η Ελίζαμπεθ Μος, ως Ελενορ Κόπολα, ο Τζέικ Τζίλενχαλ και η Ελ Φάνινγκ· η δε σκηνοθεσία θα είναι του βραβευμένου με Οσκαρ, Μπάρι Λέβινσον («Ο άνθρωπος της βροχής»). Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Κόπολα έχει δώσει τις «ευλογίες» του για την ταινία, μαζί φυσικά και με το υλικό που θα επιτρέψει μια πιο πιστή αποτύπωση των γεγονότων.

Οσο για το δεύτερο φιλμ, αυτό θα είναι επί της ουσίας αυτοβιογραφία, αφού ο ίδιος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα σκηνοθετήσει μια ιστορία βασισμένη στην δική του παιδική ηλικία, καθώς μεγάλωνε στην Αριζόνα. Γενικώς η ταινία, της οποίας ο τίτλος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, θα έχει έντονο νεανικό χαρακτήρα αλλά και μερικούς διάσημους ενήλικες πρωταγωνιστές όπως ο Σεθ Ρόγκεν (θα παίξει τον αγαπημένο θείο του Σπίλμπεργκ) και η Μισέλ Γουίλιαμς.

Ολα αυτά φυσικά δεν είναι καινούρια για το Χόλιγουντ. Εκτός από το «Mank» του Netflix, που σκιαγράφησε επιτυχημένα την προσωπικότητα του σεναριογράφου Χέρμαν Μάνκιεβιτς και την δημιουργία του θρυλικού «Πολίτη Κέιν», τα τελευταία χρόνια έχουμε επίσης κινηματογραφικά πορτρέτα του Αλφρεντ Χίτσκοκ («Hitchcock»), της Μέριλιν Μονρό («My week with Merilyn»), του Ζαν-Λικ Γκοντάρ («Redoutable») αλλά και πιο κωμικές προσεγγίσεις σαν του Τζέιμς Φράνκο με το «Disaster Artist». Για εμάς πάντως κορυφαίος παραμένει πάντα ο «Ed Wood» του Τιμ Μπάρτον, με τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του «χειρότερου κινηματογραφιστή όλων των εποχών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News