ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Καρρέρ και Σκαλκώτας για τα 200 χρόνια από το ’21  

Καρρέρ και Σκαλκώτας για τα 200 χρόνια από το ’21  

Με αποσπάσματα από το δίπτυχο έργο «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί», η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Παρά σκλαβιά τον θάνατο ο ήρως προτιμά», τραγουδά η Δέσπω λίγο πριν ανατινάξει τον πύργο του Δημουλά (Κάστρο Ρινιάσας) στο Ζάλογγο σε μια πράξη αυτοθυσίας για να μην παραδοθεί η ίδια και η οικογένεια της στα στρατεύαμτα του Αλή Πασά. Πρόκειται για την τελευταία σκηνή του μελοδράματος «Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» και την τρίτη όπερα του Παύλου Καρρέρ (1829 – 1896) που βασίστηκε σε ελληνικό θέμα.

Καρρέρ και Σκαλκώτας για τα 200 χρόνια από το ’21  -1

Η Δέσπω του Καρρέρ ήταν γραμμένη σε ελληνικό λιμπρέτο και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το «πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα». Τον ομώνυμο ρόλο στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ ερμηνεύει η Αρεμις Μπόγρη, την οποία συνοδεύουν γνωστοί μονωδοί της λυρικής (Δ. Πακσόγλου, Δ. Κριτσωτάκη, Γ. Σελητσανιώτης) και η Χορωδία της ΕΛΣ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιώργος Νανούρης, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε (και στα δύο έργα) ο μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας.  

Οι 36 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα είναι το πιο γνωστό έργο του Νίκου Σκαλκώτα στο οποίο τα στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής συναντούν μια συμφωνική μουσική γλώσσα. Για την παρουσίαση των ελληνικών χορών, το Μπαλέτο της ΕΛΣ συνεργάστηκε με δύο εκπροσώπους του σύγχρονου χορού, τους RootlessRoot, με τους Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ και την Πατρίσια Απέργη, ιδρύτρια της ομάδας Αερίτες.

Το αφιερωματικό βίντεο προλογίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ για τη σημασία των δύο εμβληματικών έργων της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής αντίστοιχα μιλάει ο υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας Νίκος Δοντάς. Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η προβολή των επιλεγμένων αποσπασμάτων θα γίνει την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 8 μ.μ. από τα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα της ΕΛΣ, ενώ η παραγωγή «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί» θα είναι διαθέσιμη στην  GNO TV στις αρχές Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News