Life & Arts Παρασκευή 19/03/2021, 16:51
LIFE & ARTS

Μαραθώνιος υπερηρώων που βγάζει νόημα

Η νέα τετράωρη εκδοχή της «Justice League» του Ζακ Σνάιντερ κυκλοφόρησε μόλις στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΗΒΟ Max

Μαραθώνιος υπερηρώων που βγάζει νόημα

Λέμε συνήθως ότι οι ταινίες με ήρωες κόμικς ακολουθούν μια συγκεκριμένη «συνταγή»: υποτυπώδες σενάριο, καταιγιστική δράση, μερικά σκόρπια αστεία και μπόλικα κλισέ, όλα κομψά συσκευασμένα στην διάρκεια των δύο ωρών που χρειάζεται κανείς για την κατανάλωση των ποπ-κορν γίγας και του αναψυκτικού. Αυτά βέβαια τον παλιό καιρό που οι δημιουργοί των σούπερ ηρώων στόχευαν πρώτα από όλα τις αίθουσες και τα 10ψήφια ποσά εισπράξεων στο box office. Την εποχή της πανδημίας και (κυρίως) της διαδικτυακής πλατφόρμας τα πράγματα έχουν αλλάξει και ένας δημιουργός τέτοιου φιλμ -ο Ζακ Σνάιντερ εν προκειμένω- μπορεί να το φτάσει μέχρι τις τέσσερις ώρες, λες και πρόκειται για τον… «Μπεν Χουρ».

Τόσο διαρκεί η δική του «Justice League», η οποία κυκλοφόρησε εχθές στην πλατφόρμα του HBO Max, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους απανταχού φαν των μασκοφόρων εκδικητών, που την περίμεναν πως και πως. Λέμε «δική του», διότι «Justice League» υπήρξε κι άλλη το 2017 και οι περισσότεροι προσπαθούν να την ξεχάσουν. Τον τελευταίο χρόνο και με τις ευλογίες του στούντιο της Warner, ο Σνάιντερ που ήταν σκηνοθέτης και της αρχικής ταινίας προτού αποχωρήσει, ανέλαβε να φτιάξει ένα δικό του cut, αποτελούμενο κυρίως από αχρησιμοποίητο υλικό, νέα γυρίσματα που έγιναν και φυσικά τόνους CGI γραφικών που ήρθαν να καλύψουν τα κενά.

Και ως εκ θαύματος τα κατάφερε. Η καινούρια εκδοχή μοιάζει πολύ περισσότερο με κινηματογραφική ταινία από την προηγούμενη· έχει συνοχή, ειρμό, αρχή, μέση και τέλος, πράγματα διόλου δεδομένα σε τέτοιες περιπτώσεις, που συνήθως μοιάζουν με συρραφή σκηνών που βρέθηκαν τυχαία μαζί στο μοντάζ. Φυσικά το σενάριο και η πλοκή είναι ξανά… κόμικς: κάποιοι πανίσχυροι, σατανικοί εξωγήινοι έχουν βάλει στο μάτι τον κόσμο μας και ο Μπάτμαν συγκεντρώνει τους υπόλοιπους ήρωες (μιλάμε πάντα για τους πιο «σκοτεινούς» της DC) προκειμένου να μας σώσουν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει την Wonder Woman της Γκαλ Γκαντότ, τον Aquaman του Τζέισον Μομόα, τον Flash του Εζρα Μίλερ, τον Cyborg του Ρεί Φίσερ και τον ίδιο τον Μπάτμαν του Μπεν Αφλεκ. Οσο για τον Superman του Χένρι Καβίλ, που ξεκινάει ως… μακαρίτης, σαν τον αφήνουμε για έκπληξη. Οι παραπάνω πάντως είναι μόνο κάποιοι από τους κινηματογραφικούς σταρ, ενός -το λιγότερο- εντυπωσιακού καστ, όπου υπάρχουν ακόμα οι: Είμι Ανταμς, Νταϊάν Λέιν, Τζέρεμι Αϊρονς, Γουίλεμ Νταφό, Τζέσε Αϊζενμπεργκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Αμπερ Χερντ κ.ά.

Ολοι αυτοί πρέπει να πέρασαν ατελείωτες ώρες παίζοντας μπροστά στις πράσινες οθόνες των ειδικών εφέ, αφού είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις όπου το περιβάλλον γύρω τους στην ταινία είναι δημιουργημένο στον υπολογιστή. Ακόμα κι αυτό ωστόσο δεν είναι τόσο ενοχλητικό, από την στιγμή που το σύνολο βγάζει νόημα και οι περισσότερες σκηνές δράσης είναι καλογυρισμένες και ευρηματικές. Η διάρκεια των τεσσάρων ωρών είναι φυσικά «ανέκδοτο», με τον Σνάιντερ να προσθέτει τουλάχιστον μια ώρα υλικού απλώς επειδή… μπορεί, όμως ακόμα κι έτσι το φιλμ δύσκολα θα κουράσει οποιονδήποτε φαν. Το «Justice League: Snyder’s Cut» είναι διαθέσιμο για ενοικίαση στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα της Cosmote TV.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News