Life & Arts Παρασκευή 12/03/2021, 15:04 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
LIFE & ARTS

Τα Global Sixties μέσα από 21 εμβληματικές φωτογραφίες

Τα Global Sixties μέσα από 21 εμβληματικές φωτογραφίες

We want the world and we want it NOW.

Διάφοροι ορισμοί αποδόθηκαν κατά καιρούς στη δεκαετία του ’60, μια δεκαετία απ’ τις πιο πολυτάραχες και ενδιαφέρουσες των ύστερων δεκαετιών, όπως “Global Sixties” (Παγκόσμια Σίξτις) και “Long Sixties” (Μακρά Σίξτις).

Η “μακρά δεκαετία του 1960” αποτελεί μια πολύ σημαντική καμπή στην πρόσφατη ιστορία, ενώ οι απαρχές της φαίνεται να βρίσκονται στην ανάδυση του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα στο συντηρητισμό των μεταπολεμικών δυτικών κοινωνιών.

Όσοι γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έζησαν τα γεγονότα τη στιγμή που αυτά εκτυλίσσονταν: Πορείες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οδοφράγματα στο Παρίσι του ’68 και κυνηγητό διαδηλωτών με την αστυνομία σε υπόγεια και πολυκατοικίες, εξαγριωμένα συνθήματα στους τοίχους και επαναστατική έξαρση, άνοιξη της Πράγας, φοιτητικό κίνημα στην πιο μαχητική του φάση, Woodstock και αντι-υλιστική φρενίτιδα, ψυχεδελικές ουσίες και ελεύθερος έρωτας, μουσική πανδαισία και μακρυά μαλλιά.

Μια δεκαετία που μυρίζει κοκτέιλ μολότοφ και μίσος για κάθε μορφή κατεστημένης εξουσίας, ένα παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα που άργησε να συμβιβαστεί, που διεκδίκησε και τόλμησε να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους της νόμιμης εξουσίας: Συμβολικά, ο “Πατέρας”, ο “Καθηγητής”, το “Αφεντικό”.

O ριζοσπαστισμός των νέων στα σίξτις σηματοδότησε μια εξέγερση, όχι αμιγώς πολιτική, αλλά και κοινωνική, πολιτισμική και καλλιτεχνική, προσπαθώντας να αποδομήσει τις παραδοσιακές αξίες, επιχειρώντας να “χτυπήσει” τον υλικό “παράδεισο” της Αμερικής και τον ιμπεριαλισμό της, κάνοντας μικρές ρωγμές στο “σιδερένιο κλουβί” της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής και μιας “πατρίδας” που πρώτα ανέτρεφε τα παιδιά της στην αυτιστική ηρεμία των προαστίων και έπειτα τα πρωοθούσε σε “αποστολές θανάτου” στις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Ο αναστοχασμός της μποέμ δεκαετίας του ’60 μας αφορά κι ας μη ζήσαμε τα γεγονότα, κι ας τα διαβάσαμε αργότερα σε βιβλία και περιοδικά, κι ας είδαμε ιστορικές φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ.

 Δείτε τις φωτογραφίες, που αποτελούν ορόσημα της “μακράς δεκαετίας του ’60”, στο neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News