LIFE & ARTS

Οι αθέατες πλευρές της Ελευσίνας

Πτυχές και αθέατες πλευρές της Ελευσίνας

Οι αθέατες πλευρές της Ελευσίνας

Πτυχές και αθέατες πλευρές της Ελευσίνας παρουσιάζει το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με αφορμή την ανοιχτή πρόσκληση για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη.

Το βίντεο, διάρκειας έξι λεπτών, ξεκινά και τελειώνει με το βλέμμα στη θάλασσα, την οποία η Πολιτιστική σκοπεύει να αξιοποιήσει για τη σύνδεση της με την Αθήνα αλλά και για την φιλοξενία δράσεων και εκδηλώσεων του προγράμματος της. Η κάμερα γίνεται παρατηρητής και καταγράφει τις αντιφάσεις στο σώμα της πόλης: τα κουφάρια πλοίων που σαπίζουν ακίνητα στις ακτές της, τα φουγάρα των παλιών τσιμεντοβιομηχανιών που ξεπροβάλλουν πίσω από αυλές και πλατείες, ο πύργος του ρολογιού που δεσπόζει στον λόφο των αρχαιοτήτων, τα διατηρητέα (και ακόμη αναξιοποίητα) παλιά εργοστάσια, ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός. Η Ελευσίνα ως ζωντανό μουσείο.

Εκτός όμως από τον μνημειακό χαρακτήρα της πόλης ή έστω ορισμένων πτυχών της, η Ελεύσινα θα φιλοξενήσει τον καθόλου μουσειακό θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που, λόγω κορωνοϊού, μετατέθηκε για το 2023. Μέχρι το τέλος του μήνα παραμένει ανοιχτό το open call που απευθύνει η διοίκηση της Πολιτιστικής σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες για να στείλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να συνδιαμορφώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης που φέρει τον τίτλο «Μυστήρια μετάβασης».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την διοργάνωση, οι προτάσεις των καλλιτεχνών πρέπει να αφορούν έργα εφήμερου χαρακτήρα που να είναι κατά κανόνα πρωτότυπα και να συμβαδίζουν με τις γενικές κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος, το οποίο κινείται στους άξονες «Άνθρωπος/ Κοινωνία», «Περιβάλλον» και «Εργασία».

Στοίχημα, πάντως, για την Ελευσίνα παραμένει η δημιουργία υποδομών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News