Life & Arts Τετάρτη 10/03/2021, 10:35
LIFE & ARTS

Γου Λίεν-Τε: O άνθρωπος πίσω από τη χειρουργική μάσκα

Γου Λίεν-Τε: O άνθρωπος πίσω από τη χειρουργική μάσκα

Ο Wu Lien-teh (Γου Λίεν-Τε), εξίσου γνωστός και ως Goh Lean Tuck και Ng Leen Tuck, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1879 και απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου του 1960, ήταν γιατρός και επιδημιολόγος από τη Μαλαισία και έμεινε στην ιστορία για την εξαιρετικά σημαντική του συμβολή και υπηρεσία στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στη θεραπεία της πνευμονικής Μαντζουριανής πανούκλας του 1910–11.

Ο Γου Λίεν-Τε ήταν ο πρώτος φοιτητής Ιατρικής Κινέζικης καταγωγής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αλλά και ο πρώτος Μαλαισιανός υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1935.

Ο Γου Λίεν-Τε γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Μαρτίου, το 1879, σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ της Μαλαισίας.

Με το σημερινό της doodle, λοιπόν, η Google τιμά τον Δρ Γου Λίεν-Τε, τον Κινέζο-Μαλαισιανό επιδημιολόγο που δημιούργησε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου που θεωρείται ευρέως ότι αποτέλεσε τον πρόδρομο της σημερινής μάσκας N95.

Για να γιορτάσει αυτό το κορυφαίο επίτευγμα, η Google αφιερώνει το Doodle στο Γου Λίεν-Τε, με αφορμή τα 142 χρόνια από τη γέννησή του.

Η σταδιοδρομία και συμβολή του Γου Λίεν-Τε στη βελτίωση της δημόσιας υγείας

Αφότου έγινε ο πρώτος φοιτητής Κινέζικης καταγωγής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Γου Λίεν-Τε πήγε να εργαστεί για την κινεζική κυβέρνηση, και έγινε αντιπρόεδρος του Army Medical College το 1908.

Όταν ξέσπασε μια εξαιρετικά θανατηφόρα επιδημία στη βορειοδυτική Κίνα το 1910, ανατέθηκε στον Γου Λίεν-Τε από την κυβέρνηση να διερευνήσει την εν λόγω ασθένεια, την οποία και χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανώλη (πανούκλα).

Η ασθένεια, η οποία είχε τεράστια ποσοστά θνησιμότητας και μεγάλη μεταδοτικότητα, εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικής μετάδοσης.

Για να καταπολεμήσει την εξάπλωση, ο επιδημιολόγος Γου Λίεν-Τε δημιούργησε μια μάσκα από βαμβάκι και γάζα για να φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουν/εκπνέουν οι άνθρωποι και γι’ αυτό άλλωστε, πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο πρόγονος της σημερινής μάσκας N95, η οποία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην μολυνθούν, αλλά και να μη διασπείρουν περαιτέρω τον κορωνοϊό.

Με την πρωτοπορία και την καθοδήγησή του, η οποία περιλάμβανε τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης, η επιδημία που ήταν γνωστή ως Μαντζουριανή πανούκλα (Manchurian plague) εξαλείφθηκε εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του ελέγχου της εξάπλωσής της.

Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την κινεζική ιατρική ένωση (Chinese Medical Association), την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας

Για το έργο του στον έλεγχο και τη θεραπεία της θανατηφόρας πνευμονικής πανώλης, ο Γου Λίεν-Τε τιμήθηκε το 1935 με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, αποτελώντας τον πρώτο επιδημιολόγο – γιατρό Κινέζικης καταγωγής που έλαβε τόσο σημαντική διάκριση για τη συμβολή του στην υγεία του πληθυσμού.

Ο Γου συνέχισε να ασκεί την ιατρική για το υπόλοιπο της ζωής του, ενώ απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1960 σε ηλικία 80 ετών.

Δίνοντας έμφαση στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, που απασχολεί αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ανθρωπότητα, η Google τίμησε πέρυσι και τον Δρ. Ignaz Semmelweis, τον άνθρωπο που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη της πλύσης των χεριών.

Η Google στρέφει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας στους ήρωες της ιατρικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Dr. Virginia Apgar, η οποία ανέπτυξε μια γρήγορη μέθοδο για την αξιολόγηση της υγείας των νεογέννητων, καθώς και τον Dr. Rene Favalor, τον μεγάλο καρδιοχειρουργό από την Αργεντινή, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην ιστορία για τη διεξαγωγή της πρώτης προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που εφηύρε ο ίδιος.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News