Life & Arts Σάββατο 6/03/2021, 13:52 ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΔΟΒΡΗ
LIFE & ARTS

Little Black Dress: Η ιστορία πίσω από το πιο must φόρεμα της γυναικείας ντουλάπας

Little Black Dress: Η ιστορία πίσω από το πιο must φόρεμα της γυναικείας ντουλάπας

Το Little Black Dress είναι ένα απλό μαύρο φόρεμα, που έκανε το ντεμπούτο του στο χώρο της μόδας από τη μεγάλη Γαλλίδα σχεδιάστρια Coco Chanel το 1926. Έκτοτε κατάφερε να γίνει συνώνυμο της κομψότητας, των cocktail parties (για ένα διάστημα), αλλά και της σύγχρονης γυναίκας, αφού μπορεί να φορεθεί όλες τις ώρες τις ημέρες και σε όλες τις περιστάσεις προσδίδοντας κομψότητα σε όποια το επιλέξει.

Το 1926 λοιπόν η Coco Chanel σχεδίασε το πρώτο LBD, το οποίο βρέθηκε στο εξώφυλλο της Αμερικανικής Vogue και αδιαμφισβήτητα ήταν κάτι επαναστατικό για το χώρο της μόδας. Μερικοί μάλιστα υποψιάστηκαν πως η χρήση του μαύρου χρώματος ήταν μία μορφή απάντησης στη μαύρη στολή που αναγκαστικά φορούσε κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων στο ορφανοτροφείο.

Το 1950, ο Christian Dior, δίνει νέα πνοή στο Little Black Dress δίνοντάς του νέο μήκος. Πλέον, το φόρεμα που είχε ήδη συνδεθεί με άτομα της υψηλής κοινωνίας και διάσημους είχε φτάσει από τους αστραγάλους λίγο πιο κάτω από τα γόνατα. Αυτός ήταν ο πρώτος που δημιούργησε τα cocktail dresses, τα οποία έγιναν ανάρπαστα ως και τις αρχές των 60s.

Τότε, ήταν που η Audrey Hepburn εμφανίστηκε στα φώτα της δημοσιότητα και έγινε μούσα του Givenchy. Αυτός δεν είχε φανταστεί τη σύνδεση που θα αποκτούσαν τα μικρά μαύρα φορέματά του με την Audrey Hepburn, την οποία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστούμε χωρίς να φοράει αυτά. Η Barbie μάλιστα ντύθηκε την ίδια δεκαετία και πιο συγκεκριμένα το 1964 στα μαύρα λόγω της πέρασης που είχε αυτή η μόδα.

Παράλληλα, στο Παρίσι ο Balencianga πειραματιζόταν με νέες σιλουέττες προσπαθώντας να επαναφέρει το Little Black Dress στη μορφή που του έδωσε η μητέρα του, Coco Channel.

Τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όμως ο φεμινισμός και η γυναικεία χειραφέτηση επηρέασαν όλους τους τομείς και η μόδα δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την εποχή της. Έτσι, ο Yves Saint Laurent στο κλίμα των καιρών που χαρακτηρίζονταν από νέες συνθήκες και ρίσκα, τόλμησε να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο κονταίνοντας το LBD αρκετά και βάζοντάς του πούπουλα στο μέρος της φούστας. Το φόρεμα ονομάστηκε “ostrich dress” που σημαίνει το φόρεμα του στρουθοκάμηλου. Κάτι εξίσουπρωτοπόρο για την εποχή είναι πως η συγκεκριμένη εκδοχή του φορέματος είχε διάφανο το πάνω μέρος της, κάτι που επέτρεπε στο στήθος να διαγράφεται αισθητά. Και όλα αυτά πριν το κίνημα #freethenipple.

Έπειτα, κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες του ’70 και του ’80 το Little Black Dress έγινε πιο εκκεντρικό, όπως επέβαλαν οι περιστάσεις και οι τάσεις της εποχής, με μεγάλες star της εποχής να το προτιμούν.

Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα χρήση του φορέματος δεν ήρθε από τους διάσημους σχεδιαστές που ασχολήθηκαν με αυτό. Αντιθέτως, ήρθε από άτομα που αποφάσισαν να το φορέσουν. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι άνδρες celebrities επέλεξαν το μικρό μαύρο φόρεμα σε επίσημες εμφανίσεις τους, κάτι που έχει αυξηθεί περισσότερο την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News