LIFE & ARTS

Η μεγάλη απόδραση του… Οσκαρ Ουάιλντ

Η μεγάλη απόδραση του… Οσκαρ Ουάιλντ

Μια καινούρια ευφάνταστη δημιουργία από τον Banksy (;) φαίνεται να εμφανίστηκε σε τοίχο βρετανικής φυλακής, απεικονίζοντας έναν κρατούμενο εν ώρα απόδρασης. Το ερωτηματικό της παρένθεσης υπάρχει διότι ο διάσημος street artist δεν έχει αναγνωρίσει με κάποιο τρόπο ακόμα το έργο, παρόλο που αυτό φέρει πιστά την χαρακτηριστική τεχνική του. Είτε πάντως πρόκειται για τον Banksy είτε όχι, το βέβαιο είναι πως ο ζωγραφισμένος τρόφιμος που κατεβαίνει τον τοίχο της φυλακής δεν είναι κανένας τυχαίος.

Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα του Ρέντινγκ, το οποίο παρεπιπτόντως είναι κλειστό από το 2013, είχε κρατηθεί ο Οσκαρ Ουάιλντ. Οχι τυχαία η απόδραση της τοιχογραφίας γίνεται με την βοήθεια σελίδων που έχουν δεθεί εν είδει σχοινιού, καταλήγοντας σε μια γραφομηχανή. Η παραπομπή στον σπουδαίο Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή είναι προφανής, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία που την συνοδεύει.

Το 1895 εκείνος πέρασε το κατώφλι της φυλακής, καταδικασμένος για σοδομισμό και άσεμνη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο της εποχής, ο οποίος ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία, «πληρώνοντας» την περίφημη σχέση του με τον λόρδο Αλφρεντ Ντάγκλας. Ο Ουάιλντ έμεινε στο Ρέντινγκ δύο χρόνια, εκεί που μεταξύ άλλων έγραψε και την ομώνυμη «Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ», η οποία συνοψίζει την βάρβαρη «εμπειρία» του από το βικτωριανό σωφρονιστικό σύστημα.

Αυτό που μένει τώρα είναι να αποδειχθεί αν η συμβολική τοιχογραφία είναι δια χειρός Banksy, αν και ο ειδικός στον Αγγλο street artist, καθηγητής Πολ Γκάουφ, μοιάζει αρκετά σίγουρος μιλώντας για ένα έργο «μεγάλης δυναμικής, δημιουργημένο από κάποιον που ξέρει να ζωγραφίζει και μάλιστα είναι εξοικειωμένος να το κάνει πάνω σε μια σκαλωσιά μέσα στη νύχτα», όπως δηλαδή έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο Banksy. «Επί του παρόντος θα χρειαζόταν ένας πολύ καλός αντιγραφέας για να πετύχει κάτι τέτοιο» καταλήγει ο καθηγητής. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα πως η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει μια προοπτική να μετατραπεί η συγκεκριμένη φυλακή σε κέντρο τεχνών και πολιτισμού στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News