Life & Arts Τετάρτη 3/03/2021, 20:54
LIFE & ARTS

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του 48 the restaurant, Ντόρης Μαργέλλος

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του 48 the restaurant, Ντόρης Μαργέλλος

Έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια ο επιχειρηματίας Ντόρης Μαργέλλος, που είχε συνδέσει το όνομά του με την γαστρονομία και το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα εστιατόριο 48 the restaurant. 

Απόφοιτος της τάξης του 71’ από το Κολλέγιο Αθηνών, γρήγορα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ήταν λάτρης της καλής ζωής, του καλού φαγητού, των ταξιδιών. Όσοι τον ξέρουν μιλούν για έναν άντρα με όραμα, υποστηρικτικό με τους συνεργάτες του, όπως και γενναιόδωρο.

Στην Αθήνα έγινε και παρέμεινε γνωστός για το 48 the restaurant, το εστιατόριο που φαντάστηκε και δημιούργησε το 2003 στους Αμπελόκηπους. Στα χρυσά χρόνια της πόλης, λίγο πριν του Ολυμπιακούς, με το lifestyle των Αθηναίων να αλλάζει, ο Μαργέλλος είχε οραματιστεί ένα κοσμοπολίτικο χώρο εστίασης με έδρα την Αρματωλών και Κλεφτών, που δεν έχει ξαναυπάρξει στην πόλη και που τότε ήταν κιόλας δεκαετίες μπροστά.

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του 48 the restaurant, Ντόρης Μαργέλλος-1

Θα έμοιαζε καινούργιο αν άνοιγαν οι πόρτες του ξανά σήμερα. Όσοι κατάφεραν να δειπνήσουν εκεί ήταν ένα clientele εκλεκτό, που περπατούσε με αυτοπεποίθηση πάνω στο διάφανο φωτισμένο πάτωμα της μίνιμαλ σάλας. Οι πελάτες του μιλούν για μια εξέχουσα αισθητική, για την καινοτομία στην κουζίνα που έφερε την υπογραφή του ταλαντούχου Χριστόφορου Πέσκια, μια μυθική λίστα κρασιού που ανταγωνιζόταν δημοφιλή εστιατόρια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων (λένε μάλιστα πως πολλές ετικέτες έρχονταν από την προσωπική συλλογή του ίδιου του επιχειρηματία) και σέρβις αστέρων.

Όσοι εργάστηκαν στο 48 μιλούν με ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του ίδιου, που τους χάρισε μια αξέχαστη επαγγελματική εμπειρία. Τον εξοπλισμό της κουζίνας θα ζήλευαν σήμερα πολλά εστιατόρια. Ήταν εκεί που μαγείρεψε ο Ferran Adria, ο πατέρας της σύγχρονης μοριακής κουζίνας, αλλά και ο κορυφαίος Γάλλος Joel Robuchon, σε δυο μυθικές βραδιές που είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ο Μαργέλλος με τον Robuchon ήταν και συνέταιροι σε κάποια από τα διάσημα εστιατόρια “L’Atelier de Joel Robuchon”. 

Σε αυτό το εστιατόριο, ο ανέκαθεν τολμηρός Χριστόφορος Πέσκιας, που είχε επιστρέψει από μαθητείες δίπλα στον Αντριά, τον Robuchon και τον Meneau εργαζόταν στενά για μήνες με τον Μαργέλλο. Δοκιμές επί δοκιμών, για να πετύχουν μια φρέσκια και ίσως φευγάτη αλλά ουσιώδη εκδοχή της τοπικής κουζίνας. Πότέ δεν την είπαν έτσι.

Εδώ ωστόσο δοκίμασαν οι Αθηναίοι για πρώτη φορά το σούσι ντομάτας του Χριστόφορου Πέσκια, μελωμένο σαν να τρως γεμιστά. Πουθενά αλλού δεν είχαν φανταστεί την ταπεινή γόπα σε σεβίτσε ή τον κολιό σε ταρτάρ. Μόλις πέντε χρόνια ζωής είχε το 48 και ήταν αρκετά για να μιλάμε για αυτό 18 χρόνια μετά τα εγκαίνια και πιθανότατα για πολλά ακόμα για τον αείμνηστο δημιουργό του. Τα τελευταία χρόνια ο Ντόρης Μαργέλλος δραστηριοποιούνταν σε επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του IJ Partners, την οποία ίδρυσε ο ίδιος πριν περίπου μια δεκαετία στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου ζούσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News