LIFE & ARTS

Όνειρα γλυκά από το… Youtube

Όνειρα γλυκά από το… Youtube

Εχετε ακούσει για τα ASMR βίντεο του Youtube; Αν όχι και αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ύπνο, όπως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο εν μέσω καραντίνας, ίσως είναι καιρός να τα μάθετε. Στον ωκεανό πληροφορίας και ψυχαγωγίας που είναι πια η πλατφόρμα της Google μπορεί να βρει κανείς περίπου τα πάντα, από το καινούριο τραγούδι του αγαπημένου του καλλιτέχνη μέχρι συμβουλές για το σωστό καθάρισμα της… μπάμιας. Μέσα σε όλα αυτά, μια ανερχόμενη τάση-κατηγορία βίντεο είναι και τα ASMR (autonomous sensory meridian response), τα οποία αν και έχουν εμφανιστεί εδώ και κάποια χρόνια, αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση της δημοφιλίας τους.

Ο ήχος από ένα μήλο που καθαρίζεται, το ψαλίδι που κόβει τα μαλλιά, το τριζοβόλημα της φωτιάς, οι σταγόνες της βροχής ή ο ψίθυρος μιας κοπέλας που παραθέτει «χαλαρωτικές» λέξεις: όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορεί να βρει κανείς σε ένα τέτοιο βίντεο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εγκεφαλικό μασάζ». Στην ουσία υποτίθεται πως η συγκεκριμένη, κατά βάση ηχητική αλλά και οπτική, διαδικασία προκαλεί συγκεκριμένα ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, πετυχαίνοντας το πολυπόθητο αίσθημα της χαλάρωσης και τελικά της νύστας.

Οι αριθμοί δείχνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφεύγουν στα συγκεκριμένα «ηρεμιστικά» κλιπ που συχνά μάλιστα διαρκούν ώρες ή παίζουν σε λούπα. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ASMR βίντεο υπάρχουν πλέον στο Youtube, ενώ πολλά από αυτά μετρούν τις θεάσεις τους σε οκταψήφια νούμερα.

 

Και όπως είπαμε, οι προτιμήσεις ποικίλουν: το ψαλίδι του κουρέα σίγουρα βρίσκεται ψηλά στη λίστα, μαζί με τα ψιθυριστά λόγια γυναικών -για κάποιο λόγο ειδικά η σκωτσέζικη προφορά έχει μεγάλο σουξέ- και τον περίφημο ζωγράφο Μπομπ Ρος, ο οποίος με τον ακαταμάχητο συνδυασμό των ήρεμων οδηγιών και των γαλήνιων τοπίων του, φαίνεται πως σε στέλνει κατευθείαν στην αγκαλιά του Μορφέα. Υπάρχουν βέβαια και τα πιο εξειδικευμένα/παράξενα γούστα. Κάποιοι για παράδειγμα -και ξανά μιλάμε για εκατομμύρια- βρίσκουν χαλαρωτικούς τους ήχους των αρθρώσεων που ανασυντάσσονται πάνω στο κρεβάτι του χειροπράκτη, αλλά περί ορέξεως… Ακολουθήστε το Money Review στο Google News