Life & Arts Κυριακή 28/02/2021, 08:14
LIFE & ARTS

Ταξίδι και podcast στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ταξίδι και podcast στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έστω και από τις οθόνες του υπολογιστή μας, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινά τις επόμενες μέρες με ένα αφιέρωμα στο Ταξίδι και μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης παραγωγής.

Συνολικά θα προβληθούν 50 ταινίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας online.filmfestival.gr σε αυτή την πρώτη, διαδικτυακή εκδοχή του φεστιβάλ καθώς η διοργάνωση σχεδιάζει να αναπτύξει όλο το πρόγραμμα της (διαγωνιστικά τμήματα, ελληνικά ντοκιμαντέρ) το καλοκαίρι (25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου) σε φυσικούς χώρους.

Μέχρι τότε και για ένα δεκαήμερο (4-14 Μαρτίου) μπορείτε να δείτε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες της διαδικτυακής εκδοχής του φεστιβάλ.

Στο αφιέρωμα για το ταξίδι, οι θα ταξιδέψουν τους θεατές από την Ινδία και την Αλάσκα στο Τελ Αβίβ και στην Παταγονία, με ενδιάμεσες στάσεις σε αναμνήσεις, ημερολόγια καταστρώματος, όνειρα και στοχασμούς για το νόημα της ζωής. Ενδεικτικά, θα παρουσιαστούν ντοκιμαντέρ, όπως τα «Ταξίδια στο Κονγκό» του Μαρκ Αλεγκρέ (1927), «Νυχτερινή αλληλογραφία» του Τσαρλς Ράιτ και Χάρι Βατ (1936),  «Στα βήματα του Μπρους Τσάτγουιν» του Βέρνερ Χέρτσογκ (2019), «Για τον χρόνο και την πόλη» του Τέρενς Ντέιβις (2008), «Εκεί κάτω» της Σάνταλ Ακερμαν (2006).

Στην κατηγορία Top Docs θα προβληθούν ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν την τελευταία χρονιά απ’ όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζει το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον κωμικό Τζον Μπελούσι του Ρ. Κάτλερ, το «Δημαρχείο» του γνωστού κινηματογραφιστή Φρέντερικ Γουάιζμαν, το «Πόλεμος και Ειρήνη» των Μάσιμο ντ’ Ανόλφι και Μαρτίνας Παρέντι, «Οι μητέρες της» από τις Αζια Ντερ και Σάρι Χαραγκόνικς από την Ουγγαρία.  

Στο τμήμα NextGen προβάλλονται ταινίες από νέους κινηματογραφιστές και είναι δωρεάν για το κοινό. Ενδεικτικά, θα βρείτε τα «Μαθήματα χορού» της Καμίλα Μαγκίντ, το «Μια παρέμβαση» του Εντουιν Μίγκαρντ κ.ά.

Το φεστιβάλ εγκαινάζει επίσης το τμήμα Podcast ακολουθώντας την τάση της εποχής και θα διοργανώσει ένα κλειστό workshop (οι συμμετέχοντες έχουν ήδη επιλεγεί σε κλήρωση που ακολούθησε ύστερα από ανοιχτή πρόκληση του φεστιβάλ) και μια ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 11 Μαρτίου με τους Φώτη Σεργουλόπουλο, Λευτέρη Χαρίτο και Δάφνη Καρνέζη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News