Life & Arts Σάββατο 27/02/2021, 09:30
LIFE & ARTS

Η Μαρίζα Γαλάνη είναι η νέα πηγή φωτός στο ελληνικό lighting design

Η Μαρίζα Γαλάνη είναι η νέα πηγή φωτός στο ελληνικό lighting design

«Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος και σε έναν χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Έτσι ξεκινάει ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία -“Η Αυτοβιογραφία του Φωτός” του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη- όπου το αρχέγονο φως διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του. Το εξώφυλλο κοσμεί ο μυστηριώδης πίνακας ‘Η αυτοκρατορία του φωτός’ του Rene Magritte, για τον οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε δηλώσει “Το τοπίο μας κάνει να σκεφτούμε τη νύχτα, ο ουρανός την ημέρα. Αυτή η ταυτόχρονη παρουσία της ημέρας και της νύχτας έχει τη δύναμη να εκπλήσσει και να γοητεύει. Αυτή τη δύναμη την ονομάζω ποίηση”.

Η Μαρίζα Γαλάνη είναι lighting designer και πρόσφατα παρουσίασε τη νέα σειρά χειροποίητων φωτιστικών της εμπνευσμένη από γεωμετρικές φόρμες. Συμφωνώντας με τον Johannes Kepler ότι η γεωμετρία είναι η αρχετυπική ομορφιά του κόσμου, η Μαρίζα Γαλάνη πλάθει το φως με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας προκαλέσει ένα συναίσθημα ανύψωσης, μέχρι να νιώσουμε ότι γινόμαστε ένα με το σχήμα του. Κάθε σχέδιο μοιάζει σαν μία εντυπωσιακή αισθητική αφήγηση του ταξιδιού του φωτός, της ανθρώπινης ιστορίας και του design -το Meteoroid θα μπορούσε να είναι κάποιο από τα μετεωροειδή που κουβαλάνε ίχνη του Big Bang, το Archaic μου φέρνει στο μυαλό κάποιο αρχαίο απολίθωμα πεταλίδας, το Megalith θυμίζει τους λίθους προϊστορικών μνημείων, ενώ το ACME είναι μία μεταμοντέρνα σαΐτα-ωδή στον μινιμαλισμό. Θα μπορούσα να τα κοιτάω για ώρες στο σπίτι μου και κάθε φορά να εφευρίσκω και μια διαφορετική ιστορία για τον τρόπο που αντανακλούν το φως. 

Ειδικά για το επιτοίχιο φωτιστικό Pantheism θα μπορούσα να αφήνω τη φαντασία μου να καλπάζει στην παγκόσμια μυθολογία και κάθε στιγμή να μετατρέπεται σε διαφορετική εμπειρία μέχρι να γίνω ένα με τη δύναμη που εκπέμπει το design του. Τη δύναμη που, κι εγώ με τη σειρά μου, θα ονομάσω ποίηση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News