LIFE & ARTS

Ο «μάγος» Πελέ και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ

Ο «μάγος» Πελέ και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ

Γίνεται αρκετός λόγος τις τελευταίες μέρες για το πόσο καταβεβλημένος δείχνει ο Πελέ στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε μόλις στην πλατφόρμα του Netflix βιογραφώντας τον Βραζιλιάνο μύθο του ποδοσφαίρου. Πράγματι ο 80χρονος πρώην ποδοσφαιριστής είναι στις περισσότερες συνεντεύξεις του καθισμένος στην αναπηρική πολυθρόνα, όμως το πνεύμα του είναι διαυγές και τα μάτια του γεμίζουν συγκίνηση όταν οι ερωτήσεις των παραγωγών τον γυρίζουν πίσω στην χρυσή για εκείνον δεκαετία του 1960.

Λέμε «για εκείνον» διότι η χώρα του εκείνη την περίοδο περνούσε μια από τις πιο άσχημες περιόδους της ιστορίας της, με την στρατιωτική δικτατορία να ρίχνει βαριά την σκιά της στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Το μοναδικό πραγματικά λαμπερό αστέρι εκείνης της εποχής για την Βραζιλία ήταν ένας λεπτός, νευρώδης μπαλαδόρος με «μαγικές» ικανότητες μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Αυτή η αντιπαραβολή των ποδοσφαιρικών κατορθωμάτων του Πελέ με την κοινωνική ιστορία του τόπου του είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενός ντοκιμαντέρ που αφιερώνει αρκετό χρόνο για να καταδείξει την σημασία του αθλητισμού -και των θεαμάτων γενικότερα- και στην εκτός γηπέδων πραγματικότητα.

Οσο για εκείνα που συνέβαιναν πάνω στο χορτάρι, η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: το παιδί- θαύμα που πήρε από το χέρι την εθνική του ομάδα στα 17 του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 και έκτοτε συνέχισε να μαγεύει τον κόσμο τόσο με την φανέλα της «Σελεσάο», όσο και με εκείνη της αγαπημένης του Σάντος. Στην ταινία αφιερώνεται φυσικά περισσότερος χρόνος στο Μουντιάλ του 1970, εκεί όπου ο Πελέ γνώρισε την μεγαλύτερη δόξα και έκανε αθάνατο για πάντα τον μύθο του.

Μιας και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ έρχονται πια όλο και πιο συχνά στην οθόνη μας, επιλέγουμε τρία ακόμα πολύ αξιόλογα από την πλατφόρμα του Netflix.

«Τhe Last Dance»

Ο «μάγος» Πελέ και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ-1

Φυσικά πρώτα από όλα το φαινόμενο της περσινής σεζόν, γύρω από τους Σικάγο Μπουλς και τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν. Εχοντας στη διάθεσή τους πολύ υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από την τελευταία πρωταθληματική σεζόν των Μπουλς (1997-98), οι παραγωγοί του μοιράζουν την αφήγηση ανάμεσα σε εκείνη τη χρονιά και την υπόλοιπη πορεία του Τζόρνταν, από τα μικράτα του μέχρι την απόλυτη καταξίωση. Ο ίδιος ο «Αir», καθώς και πλήθος άλλοι, από τον Μάτζικ Τζόνσον μέχρι τον… Μπαράκ Ομπάμα, ανατρέχουν στις λεπτομέρειες της ιστορίας, συχνά με αυθόρμητες και απολαυστικές αντιδράσεις.

«Senna»

Ο Αϊρτον Σένα, ο οποίος το 1994 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του μότο «Live fast, die young». Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια καταγράφει λεπτομερώς τη ζωή και την καριέρα του Βραζιλιάνου θρύλου της Φόρμουλα 1. Από τα ερασιτεχνικά καρτ μέχρι τη σαμπάνια του Μόντε Κάρλο και τελικά εκείνη τη μοιραία στιγμή στην πίστα της Ιμολα, εδώ παρακολουθούμε την πορεία ενός ήρωα, που άστραψε και έσβησε γρήγορα, σαν τα μονοθέσια-βολίδες που οδηγούσε.

«Free Solo»

Ο «μάγος» Πελέ και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ-2

Ο θεατής νιώθει πραγματικό άγχος παρακολουθώντας τον ατρόμητο Αλεξ Χόνολντ να σκαρφαλώνει, με τα γυμνά του χέρια, πανύψηλους κάθετους βράχους σε αυτό το οσκαρικό φιλμ. Η ταινία συνοδεύει όλη την προετοιμασία του Αμερικανού αναρριχητή, σωματική και πνευματική, καθώς εκείνος ετοιμάζεται να επιχειρήσει έναν άθλο, με τη ζωή του να κρέμεται σε μια κλωστή. Η δική του ψυχοσύνθεση, οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του όλου θέματος, αλλά και τα υπέροχα κινηματογραφημένα τοπία, κάνουν το ντοκιμαντέρ ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News