LIFE & ARTS

Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία στη Βρετανία

Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία στη Βρετανία

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκαν οι Βρετανοί βιβλιοπώλες την είδηση ότι ίσως ανοίξουν τα μαγαζιά τους στις 12 Απριλίου. Και πώς να μην είναι συγκρατημένη η αισιοδοξίας τους αφού οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν από τις επιφυλάξεις των ειδικών για την πορεία του Covid-19 στην Αγγλία. 

Τα βιβλιοπωλεία στην Αγγλία έκλεισαν, όπως όλες οι εμπορικές δραστηριότητες, στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και άνοιξαν για λίγο τον περασμένο Δεκέμβριο για τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο η χώρα κατέγραψε μια απότομη άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και αναγκάστηκε να επιβάλει γενικό, «σκληρό», lockdown, κλείνοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα και βέβαια τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα βιβλιοπωλεία. Τότε είχε δημιουργηθεί μια αρκετά ηχηρή καμπάνια  που κατέτασσε τα βιβλιοπωλεία ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης (essentials) και διεκδικούσε το άνοιγμα τους. Τώρα τα βιβλιοπωλεία αναμένεται να ανοίξουν μετά το Καθολικό Πάσχα, αν όλα πάνε καλά.

Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, οι εκδότες είδαν ότι μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών καταστημάτων πούλησαν αρκετά βιβλία ή πάντως όχι πολύ λιγότερα απ’ ότι θα πουλούσαν εάν τα βιβλιοπωλεία ήταν ανοιχτά. Αυτή τη φορά, λένε αναλυτές στη βρετανική αγορά του βιβλίου, η καμπάνια των essentials δεν ήταν τόσο «ηχηρή» και διατυπώνουν το ερώτημα μήπως και οι μεγάλοι εκδότες έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μετά την πανδημία ίσως δεν καταφέρουν να ανοίξουν όλα τα βιβλιοπωλεία. Θα γυρίσει το κοινό στα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία ή θα μείνει στην ευκολία του e-shop;  

Με πληροφορίες από The Telegraph και πρακτορεία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News