LIFE & ARTS

Ο ατελείωτος χορός των Daft Punk

Ο ατελείωτος χορός των Daft Punk

Τίτλους τέλους σε μια δημιουργική συνεργασία που κράτησε σχεδόν τριάντα χρόνια έριξε εχθές το μουσικό δίδυμο των Daft Punk, ένα από τα πιο επιδραστικά και πετυχημένα σχήματα στην πρόσφατη ιστορία του ηλεκτρονικού ήχου. Σε γνήσιο Duft Punk στιλ, οι δύο Γάλλοι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν ένα ταιριαστό απόσπασμα από το δικό τους φιλμ με τίτλο «Electroma» του 2006, συνοδευμένο με την επιγραφή «Επίλογος» για να ανακοινώσουν το φινάλε.

Οταν το 1993 οι Γκι-Μανουέλ ντε Χόμεμ-Κριστό και Τομά Μπανγκαλτέ εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με μια σειρά από σινγκλ, ο κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθούσε. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Homework» του 1997, δεν πρόλαβε να γίνει ύμνος της underground σκηνής όπως μάλλον εύχονταν οι δημιουργοί του, γιατί εκτοξεύτηκε αμέσως στην σφαίρα της ποπ επιτυχίας, με κομμάτια όπως τα «Da Funk» και «Around the World» να παίζονται στα ραδιόφωνα και τα κλαμπ ολόκληρου του κόσμου.

Κάπου εκεί οι Daft Punk πρέπει να κατάλαβαν τι ζητούσε το κοινό από εκείνους και αποφάσισαν να το προσφέρουν απλόχερα. Το επόμενο άλμπουμ του μασκοφόρου διδύμου ήρθε το 2001 με τίτλο «Discovery» και περιεχόμενα προορισμένα να γίνουν διαχρονικοί ύμνοι της πίστας χορού. Από το μινιμαλιστικό «Harder, Better, Faster, Stronger» μέχρι το ταξιδιάρικο «One More Time» και το ρυθμικό «Face to Face», η μουσική των Daft Punk ξεχύθηκε σαν πλημμύρα που ο κόσμος χρειαζόταν για να απενοχοποιήσει τον συγκεκριμένο ήχο. Τέσσερα χρόνια μετά κατέκτησαν και την παγκόσμια ζωντανή σκηνή με ένα ακόμα άλμπουμ («Human After All») και μια επικών διαστάσεων περιοδεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του πλανήτη.

Παρ΄όλα αυτά δεν είχαμε φτάσει ακόμα στην μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους. Αυτή ήρθε επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα, το 2013, με το υπέροχο «Get Lucky», έναν πιασάρικο ντίσκο ύμνο, με τον Φάρελ Γουίλιαμς στα φωνητικά.  Η τεράστια ανταπόκριση που βρήκε το κομμάτι συμπαρέσυρε και το ακόλουθο άλμπουμ «Random Access Memories», με την μπάντα να αντλεί έμπνευση από όλο το φάσμα της χορευτικής μουσικής και τελικά να αποσπά μπόλικα βραβεία Grammy, μεταξύ των οποίων και εκείνο για το άλμπουμ της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News