Life & Arts Τρίτη 23/02/2021, 08:56
LIFE & ARTS

Ο Καραβάτζιο και η αποθέωση της τεχνικής κιαροσκούρο

Ο Καραβάτζιο και η αποθέωση της τεχνικής κιαροσκούρο

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (Michelangelo Merisi da Caravaggio) ήταν ένας κορυφαίος ζωγράφος, από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους στην ιστορία, που γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1571 και πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1610.

Γνωστός κυρίως ως Καραβάτζο, θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή ζωγραφική στο σύνολό της, ενώ, παρότι οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών.

Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του, θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης, ενώ εκείνος διαμόρφωσε ένα ρεαλιστικό ύφος στη ζωγραφική, με έντονα στοιχεία δραματοποίησης και θεατρικότητας.

Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζο, “σφράγισε” την μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.

Τεχνική κιαροσκούρο

Η τεχνική κιαροσκούρο στα έργα του έγκειται στη χρήση των φωτοσκιάσεων και των φωτεινών αντιθέσεων. Παρότι, σαν τεχνική είχε αναπτυχθεί πριν από τον Καραβάτζο, εκείνος την υιοθέτησε με απόλυτο τρόπο και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, θεωρείται πως αποτέλεσε τον ιδανικό εκφραστή της.

Ο Καραβάτζο ζωγράφιζε με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς προπαρασκευαστικά σχέδια και χρησιμοποιώντας μοντέλα εκ του φυσικού, τα οποία απεικόνιζε απ’ ευθείας στον καμβά.

Παρά την επίδραση που είχαν τα έργα στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του και επανήλθε στο προσκήνιο στη διάρκεια του 20ου αιώνα, διατηρώντας μέχρι και σήμερα μια περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News