LIFE & ARTS

Ο Θανάσης επιστρέφει με παλιές και νέες μουσικές

Ο Θανάσης επιστρέφει με παλιές και νέες μουσικές

Χαρμόσυνα νέα για τους πολυάριθμους και… στερημένους θαυμαστές του Θανάση Παπακωνσταντίνου: ο δημοφιλής τραγουδοποιός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον UP FM της Πάτρας, αποκάλυψε πως ενώ και φέτος το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιήσει ζωντανές συναυλίες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό (εξού και η «στέρηση»), εντούτοις βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας όχι ενός ή δύο αλλά τριών νέων δισκογραφικών εγχειρημάτων.

Το πρώτο από αυτά θα είναι ένας δίσκος-βιβλίο βασισμένος στην λατινοαμερικάνικη ποίηση και λογοτεχνία και θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου. Τα άλλα δύο προγραμματίζονται για μέσα στο 2021 και περιλαμβάνουν ένα ορχηστρικό άλμπουμ και άλλο ένα με πιο λαϊκό ήχο.

Το ακόμα καλύτερο όμως, για όσους αγαπάμε τα τραγούδια που εδώ και τρεις δεκαετίες μας προσφέρει απλόχερα ο Θανάσης, είναι πως επιτέλους πήρε την απόφαση να επανακυκλοφορήσει κάποια από τα προηγούμενα άλμπουμ του σε περιποιημένη έκδοση βινυλίου. Σε γνήσιο δημοκρατικό πνεύμα μάλιστα βάζει το ζήτημα σε ψηφοφορία, ζητώντας από όλους εμάς να του υποδείξουμε από δύο δίσκους που θα θέλαμε περισσότερο να μεταφερθούν σε βινύλιο.

Προφανώς η επιλογή δεν είναι εύκολη· από την «Αγία Νοσταλγία» του 1993 με τον παραδοσιακό της χαρακτήρα αλλά και μικρά αριστουργήματα σαν το «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι», μέχρι το πιο πρόσφατο «Με στόμα που γελά» σε συνεργασία με τον Σωκράτη Μάλαμα, ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος αγαπημένους στίχους και μουσικές που τραγουδιούνται δυνατά στις ζωντανές συναυλίες αλλά και πιο σιγανά, σε σύναξη με φίλους κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι.

Το καλό με την απόφαση που πήρε ο Θεσσαλός τραγουδοποιός είναι πως έτσι είναι πιθανόν να ακούσουμε σε βινύλιο και άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ελάχιστα ή ποτέ σε αυτή την μορφή λόγω της κυριαρχίας του CD. Ο μαγικός «Βραχνός Προφήτης» για παράδειγμα, ο σπουδαιότερος ίσως ελληνικός δίσκος του 21ου αιώνα, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία όπως και εξίσου αξιόλογος «Διάφανος» του 2006. Αλλοι πάλι μπορεί να προτιμούν την χιλιοτραγουδισμένη «Ανδρομέδα» και τα υπόλοιπα όμορφα κομμάτια («Κάτω απ’ το μαξιλάρι», «Του κάτω κόσμου οι φυλακές» κ.ά.) από εκείνον τον υπέροχο δίσκο του 1995 που σήμερα βρίσκεις στην αγορά μεταχειρισμένων έναντι αυστηρά τριψήφιου ποσού.

Αν πάντως κρίνουμε από το μεράκι και την αγάπη που βάζει ο Θανάσης σε όλες του τις δουλειές, το αποτέλεσμα τόσο με τα παλιά όσο και με τα καινούρια τραγούδια αναμένεται συναρπαστικό. Ανυπομονούμε να το ακούσουμε.

Η ψηφοφορία για τις επανεκδόσεις βρίσκεται στο παρακάτω λινκ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4LvU316wTajJPMH5VAWAy1o6MHK4YuXSXh1lK_wvwudgPUw/viewform

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News