LIFE & ARTS

Ο ιδιοφυής Κορεάτης και η «κατάρα» των σίκουελ

Ο ιδιοφυής Κορεάτης και η «κατάρα» των σίκουελ

Μια από τις «κατάρες» του σύγχρονου σινεμά είναι δίχως αμφιβολία τα σίκουελ. Προσοχή, δεν μιλάμε για τις σειρές ταινιών, οι οποίες χωρίζουν την δράση τους σε διαφορετικά μέρη όπως έκανε για παράδειγμα «Ο Πόλεμος των Αστρων» της δεκαετίας του 1980 ή πιο πρόσφατες εμβληματικές τριλογίες σαν τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το «Matrix». Αντιθέτως με τα σίκουελ εννοούμε την αέναη αναπαραγωγή (συνήθως) μιας πρώτης επιτυχημένης ταινίας, η οποία ολοκληρώνει την δράση της, ωστόσο οι ήρωές της επανέρχονται ξανά και ξανά, για νέες, ξαναζεσταμένες στην πραγματικότητα περιπέτειες.

Τα παραδείγματα άπειρα: «Πειρατές της Καραϊβικής», «Transformers», «Οι Μαχητές των Δρόμων», «Τζουράσικ Παρκ» και περίπου κάθε υπερήρωας της Marvel είναι ενδεικτικά κάποια από τα franchise που συνεχίζονται, με μοναδικό πλέον λόγο ύπαρξης τη δεδομένη επιτυχία τους στα ταμεία. Πριν μερικές μέρες, ο περσινός θριαμβευτής των Οσκαρ με τα εκπληκτικά «Παράσιτα» επιβεβαίωσε πως δουλεύει πάνω σε όχι ένα, αλλά δύο διαφορετικά σίκουελ του φιλμ, με το πρώτο μάλιστα να είναι ήδη ολοκληρωμένο από πλευράς σεναρίου.

 «Νιώθω σαν να έχω χωρίσει τον εγκέφαλό μου στα δύο, γράφοντας αυτά τα δύο σενάρια. Ομως τελείωσα το ένα την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπονγκ Τζουν-χο, του οποίου το φιλμ, εκτός της οσκαρικής δόξας, γνώρισε και σημαντική εμπορική επιτυχία. Αποκάλυψε επίσης πως το ένα από τα σενάρια είναι γραμμένο στα κορεατικά, διαδραματίζεται στην Σεούλ και «έχει μοναδικά στοιχεία τρόμου και δράσης». Το άλλο είναι στα αγγλικά και πρόκειται για ένα δράμα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 2016· «φυσικά, δεν ξέρω μέχρι να τελειώσω το σενάριο, όμως θα είναι τοποθετημένο εξίσου στην Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε ο Κορεάτης δημιουργός. Δεν μπορεί να πει κανείς πως το μάρκετινγκ δεν στοχεύει το παγκόσμιο κοινό…

 Από την άλλη, αν είστε από εκείνους που έχουν συνηθίσει υπερβολικά στην άνεση του καναπέ και της τηλεόρασης εν μέσω πανδημίας, υπάρχει η σχετική πρόβλεψη. Ηδη νωρίτερα μέσα στην χρονιά το HBO έχει ανακοινώσει ένα τηλεοπτικό spin-off των «Παράσιτων», επίσης διά χειρός Μπονγκ Τζουν-χο, σε συνεργασία μάλιστα με τον διακεκριμένο Ανταμ ΜακΚέι του «Succession». Φυσικά δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε κανέναν για το τελικό αποτέλεσμα και μπορεί όλα αυτά τα πρότζεκτ να αποδειχθούν εξίσου αριστουργηματικά με το πρωτότυπο. Σίγουρα ωστόσο θα προτιμούσαμε να δούμε έναν τέτοιο ιδιοφυή δημιουργό να προχωρά με εντελώς καινούριες ιδέες και να πλαταίνει έτσι ακόμα περισσότερο τα σύνορα του σινεμά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News